Nagy-Milic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Milic
(szlovákul: Veľký Milič)
Magasság894 m
Ország
HegységSzalánci-hegység/Zempléni-hegység, Északi-középhegység
Típusvulkáni maradvány
Elhelyezkedése
Nagy-Milic (Magyarország)
Nagy-Milic
Nagy-Milic
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 34′ 36″, k. h. 21° 27′ 28″Koordináták: é. sz. 48° 34′ 36″, k. h. 21° 27′ 28″
Térkép

A Nagy-Milic (Nagymilic; helyileg: Milic, olykor Milics; szlovákul: Veľký Milič) hegy az Északi-középhegységben. Az országhatár itt vágja ketté az Eperjes–Tokaji-hegyláncot, amelynek hazai oldalon lévő déli része, a Zempléni-hegység ezen a ponton emelkedik a legmagasabbra (895 méterével Magyarország hegyeinek listáján a 38.). Földtörténeti szempontból a Milic-csoport romvulkán (egy szétrobbant óriási tűzhányó lepusztult maradványa), amely geológiáját tekintve a hegyvonulat északi folytatásához, a Szalánci-hegységhez tartozik.[1][2] A Nagy-Milic vízválasztó és egyben néprajzi határ is, ahol a magyar és szlovák nyelvterület érintkezik.[3]

A Füzér és Eszkáros falvak között elhelyezkedő hegy csúcsán kőoszlop áll, közvetlenül a határkő mellett, a szlovák oldalon. A korábbi kilátótorony a határsávba került. Az elhanyagolt faalkotmány az 1970-es években összedőlt és azóta sem építették újjá. A sűrű erdőkkel övezett, köves csúcsról a növényzet miatt nincsen kilátás, ellenben a szomszédos Kis-Milicen épült Károlyi-kilátóból[4] remek panoráma nyílik. 2006-ban nappali határátlépési pontot jelöltek ki a Nagy-Milicen a gyalogos turisták számára,[5] Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez csatlakozását követően az államhatár szabadon átjárhatóvá vált.

A csúcs két ország határán fekszik, és tiszta időben akár a két másik szomszédos országra is rálátni: A Kárpátok ukrajnai vonulataira, valamint a Románia területén fekvő Gutin-hegységre is.

Nagy-Milicről, az Országos Kéktúra egykori keleti végpontjáról indult el 1979-ben a Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozat forgatócsoportja, hogy Rockenbauer Pál vezetésével végig járják a Országos Kéktúra útvonalát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Nyári László: Nagy-Milic natúrpark - a megőrzött értékek világa (magyar nyelven). Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, 2005. [2009. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 11.)
  2. A füzéri sasfészek Archiválva 2007. március 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, Élet és Tudomány
  3. Interetnikus kapcsolatok Északkelet-Magyarországon. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, 1984. ISBN 963-01-5587-7
  4. Építtető: Északerdő Zrt., 2015
  5. 120/2006. (V. 17.) Korm. rendelet a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között az államhatáron átvezető turistaútvonalakon turisztikai céllal történő államhatár-átlépésről szóló Megállapodás kihirdetéséről