Bitka pri Mu-jie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Mu-jie
Dátum cca 1046 pred Kr.
Miesto centrálny Che-nan - v blízkosti Jin-sü?
Výsledok víťazstvo dynastie Čou
Protivníci
Čou a jej spojenci Šang
Velitelia
Wu Ťi Fa Ti Sin
Sila
300 bojových vozov, 3 000 elitných vojakov a 45 000 pešiakov 70 000 otrokov
Zoznam bitiek pred rokom 601

Bitka pri Mu-jie (alebo Mu) bola vybojovaná v Číne v roku 1046 pred Kr. Viedla k pádu dynastie Šang, k nástupu dynastie Čou a začiatku feudálnej fázy čínskej histórie.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

V 13. storočí pred Kr. dosiahol vplyv dynastie Šang do oblasti, ktorá je dnes známa ako provincia Kan-su. Toto územie bolo obývané národom, známym ako Čou.
Wen (Ťi Čchang), vládca Čou, šangský vazal, obdržal od kráľa Ti Sin titul "Knieža Západu". Ti Sin použil Wen-a v čase svojej juhovýchodnej vojenskej kampane ako strážcu svojho chrbta. Šou Sin, obávajúc sa rastúcej Wenovej moci, ho dal uväzniť. Wenov syn Wu Ťi Fa sa postavil do čela revolty Čou.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Wu stál v čele armády v počte asi 50 000 mužov. Ti Sinova armáda bola zapojená do vojny na východe, preto musel dať zbrane do rúk otrokom, aby mal kto brániť jeho hlavné mesto. Otroci po boji netúžili a pridali sa k armáde Čou. Čou tak ľahko zvíťazili a pripravili porazeným údajne nemilosrdný krvavý kúpeľ. Po bitke spáchal Ti Sin vo svojom paláci samovraždu a prenechal tak víťazovi vládu nad takmer celým údolím Chuang-che. Wu sa tak stal prvým vládcom dynastie Čou.