Pilotný diel (House)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čast seriálu Dr. House
"Pilotný diel"
Časť č. HOU-101
Pôvodné uvedenie 16. november 2004
Autor/i David Shore
Režisér/i Bryan Singer
Vedľajšie postavy Robin Tunney ako Rebecca Adler
Konečná diagnóza Neurocysticerkóza
Chronológia častí
←  Predošlá Nasledujúca  →
- Otcovstvo

Pilotný diel (angl. Pilot) je prvá epizóda z prvej série seriálu Dr. House.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Krátko po začiatku epizódy začne byť učiteľka v materskej škôlke Rebecca Adler (Robin Tunneyová) dysfatická (tj. nie je schopná rozprávať) a krátko potom zkolabuje a spadne na podlahu. Wilson (Robert Sean Leonard) prinúti Housea (Hugh Laurie), aby ju liečil. House ho však odmietne s tým, že prípad je nuda. Wilson preto klame a tvrdí, že žena je jeho sesternica, potom House súhlasí. Po primárnom vyšetrení jej nájdu léziu na mozgu. Pri porade s tímom po prvýkrát zdeľuje svoju predstavu, že všetci klamú. Keď ide domov a čaká na výťah, stretne ho jeho nadriadená, riaditeľka nemocnice Lisa Cuddyová (Lisa Edelsteinová), ktorá sa ho snaží prinútiť, aby si plnil svoje povinnosti a slúžil v ambulancii. On však tvrdí, že ho vyhodiť nemôže a odíde. Neskôr, keď chce House nechať Rebeccu vyšetriť na magnetickej rezonancii, dozvie sa, že mu bolo Cuddyovou odobraté oprávnenie. Tá ho obviní z toho, že riskuje pacientkin život. Výmenou za pridelenie oprávnení musí House slúžiť v ambulancii.

Počas magnetickej rezonancii sa Rebecce zúži hrdlo, následkom alergickej reakcie na gadolínium (kontrastnú látku, ktorá sa rozptýli v mozgu a pôsobí kontrastne na MRI), a tak ju musí Chase (Jesse Spencer) a Cameronová (Jennifer Morrisonová), členovia Houseovho tímu, urobiť tracheotomiu. Do ambulancie príde muž, ktorý sa sťažuje na bolesti v chrbte. House mu na základe jeho oranžovej farby, ktorú podľa neho spôsobilo príliš veľa karotky a vitamíny, povie, že je mu žena neverná, a že by sa mal rozviesť. Ďalším pacientom v ambulancii je 10-ročný chlapec, ktorému matka dovolila užívať inhalátor na astmu len niekedy, namiesto denného používania. Zdôvodnila to tým, že sa bojí, aby chlapec používal tak často silné lieky. House jej veľmi sarkasticky vysvetlí čo je to astma. Počas svojej krátkej prednášky o astme sa dostane k steroidom a to ho privedie na myšlienku, že má Rebecca cerebrálnu vaskulitídu, a bez akýchkoľvek dôkazov pre svoje tvrdenie ju začne liečiť steroidmi. Cuddyová protestuje, ale Rebeccin stav sa zlepšuje. Následne sa však zase zhorší. Rebecca prestane vidieť a dostane záchvat, pri ktorom sa jej zastavilo srdce. Tímu dochádza, že to čo spôsobuje jej chorobu je v jej mozgu.

Na Houseovu žiadosť sa tretí z jeho tímu, Foreman (Omar Epps) s Cameronovou vkradne do Rebeccinho domu, aby našli niečo čo môže spôsobovať jeden z jej symptómov - dysfáziu. V jej kuchyni nájdu otvorené balenie krájanej šunky, čo vedie Foremana k záveru, že Wilson klamal Houseovi o Rebecce, pretože Wilson je Žid a Rebecca nie je. House sa nahnevá. Nie však na Wilsona, ale na Foremana, že mu nedošlo, že v bravčovom sa môže nachádzať pásomnica. Tá sa dostane do jej zažívacieho traktu a vajíčka pásomnice sa tak môžu dostať do krvného obehu a tým aj do mozgu. Tam sa môže prejaviť ako neurocysticerkóza (tj. pásomnica v mozgu). Aj keď House vie ako ju vyliečiť, Rebecca nechce žiadnu ďalšiu liečbu a žiadne ďalšie experimenty. Chce ísť domov a tam zomrieť. House sa ju však snaží presvedčiť. Rebecca sa ho pýta, ako prišiel k zraneniu nohy a House jej to vysvetľuje. Rebecca chce zomrieť dôstojne a House jej vysvetľuje, že dôstojná smrť neexistuje. Aj tak ju ale nepresvedčí.

Chasea však napadne, ako Rebecce dať dôkaz. Použijú röntgen a zröntgenujú jej nohu, kde v jej stehne nájdu larvu pásomnice. Tím ju presvedčí, aby sa liečila a brala tabletky, čím sa úplne vylieči.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

House si v lekárni vyzdvihne bez predpisu Vicodin, ktorý je ale na predpis. V ostatných epizódach však už táto chyba nie je. V tretej sérii sa House skoro dostane kvôli užívaniu Vicodínu a falšovaniu predpisov do väzenia.

Diagnózy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pilotní díl (Dr. House) na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]