Liek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Liek je prípravok používaný v diagnostike alebo terapii ochorení. Je zložený z liečiv (účinných látok) a pomocných látok upravovaných do určitej liekovej formy (masť, sirup, tableta, injekcia).

Dôležité definície lieku[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský liekopis I[upraviť | upraviť zdroj]

Liek je produkt získaný z liečiv a farmaceutických pomocných látok určitým technologickým postupom, všeobecne prispôsobený na to, aby sa v ňom obsiahnuté liečivo mohlo aplikovať a uplatniť tak biologický účinok, ktorého je nositeľom. Liek má liekovú formu.[1]

Slovenská legislatíva[upraviť | upraviť zdroj]

Liek je liečivo alebo zmes liečiv a pomocných látok upravených technologickým procesom do liekovej formy a určených na ochranu pred chorobami, na diagnostiku chorôb, liečenie chorôb alebo na ovplyvňovanie fyziologických funkcií. (ods. 5)

Liek je aj prírodná liečivá voda, ak spĺňa požiadavky na kvalitu, účinnosť a bezpečnosť a má udelené povolenie na uvedenie na trh podľa § 20 ods. 1. (str. 28)[2]

Upozornenie: V legislatíve ČR pojem léčivo zahŕňa definície slovenských pojmov liek aj liečivo. Pre slovenský pojem liek je ekvivalentný pojem léčivý přípravek a slovenskému pojmu liečivo zodpovedá český pojem léčivá látka. Pre ďalšie informácie porovnajte slovenské články Liek a Liečivo s českým článkom Léčivo. Napríklad Aspirin® je liek(sk) a léčivý přípravek(cs), kyselina acetylsalicilová je liečivo(sk) a léčivá látka(cs), ale léčivo(cs) je Aspirin aj kyselina acetylsalicilová.

Lieková forma[upraviť | upraviť zdroj]

Lieková forma je charakteristika lieku. Opisuje jeho tvar a vnútornú štruktúru. Liek ju získava vo výrobe a podľa nej sa riadi jeho použitie. [1]

Triedenie liekov[upraviť | upraviť zdroj]

Rôznosť zloženia a použitia liekov umožňuje použiť mnoho spôsobov triedenia. Na druhej strane množstvo odborov, ktoré sa liekmi zaoberajú vedie k tomu, že sa v praxi skutočne využíva pestrá škála systémov triedenia. Z hľadísk z ktorých sú lieky triedené spomeniem farmakologické, chemické (farmakochemické - farmaceutická chémia), technologické (galenika, farmaceutická technológia), medicínske (indikačné skupiny, aplikačné cesty), ekonomické (kategorizácia liekov), právne (výdaj liekov na recept, obmedzenia vo výdaji). Uvedené hľadiská triedenia liekov nie su vzájomne nezávislé a najbežnejšie spôsoby triedenia často využívajú viacero aspektov lieku naraz.

Anatomicko-terapeuticko-chemický klasifikačný systém[upraviť | upraviť zdroj]

pozri aj hlavný článok Anatomicko-terapeuticko-chemický klasifikačný systém

Ako je vidieť už z názvu ATC klasifikácia využíva na triedenie najbežnejšiu indikáciu lieku, jeho farmakológiu, ale aj chemickú štruktúru. Dôležité je, že každý samostatný liek je zatriedený len v jedinej kategórie (má jediný ATC kód).

Indikačné skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Indikačné alebo terapeutické skupiny liekov sú v porovnaní s ATC klasifikáciou starší systém triedenia liekov. Zásadný rozdiel oproti ATC klasifikácii je, že jediný liek môže byť zadelený do viacerých indikačných skupín.

Technologické aspekty[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje niekoľko spôsobov delenia liekov na základe ich liekovej formy. Keďže od liekovej formy závisí aj spôsob aplikácie, uvádzam ju v tejto skupine tiež.

Disperzný systém[upraviť | upraviť zdroj]

Lieky sú viaczložkové systémy kde je niektorá zložka rozptýlená (dispersum) v inej zložke (dispergens). Z tohto hľadiska rozlišujeme lieky: [3]

  1. homogénne a heterogénne, podľa toho, či sú fyzikálne vlastnosti systému vo všetkých miestach rovnaké, alebo sú jednotlivé časti oddelené rozhraním.
  2. jednofázové a viacfázové, podľa počtu fáz systému.
  3. mono formné a poly formné, podľa toho, či majú dispergované častice rovnaký alebo rôzny tvar.
  4. mono disperzné a poly disperzné, podľa toho, či majú rozptýlené častice rovnakú veľkosť.
  5. podľa veľkosti častíc môžu byť disperzie molekulové (iónové), kolo idné a hrubé
  6. podľa skupenstva môžu byť plynné, kvapalné, polotuhé a tuhé

Aplikačná cesta[upraviť | upraviť zdroj]

Aplikačná cesta je výrazne závislá od liekovej formy. V skutočnosti je však lieková forma vyvinutá preto, aby bola aplikácia lieku maximálne bezpečná, jednoduchá, pohodlná a aby sa účinná zložka lieku dostala na miesto účinku v organizme. Rôzne spôsoby aplikácie sa zvyčajne radia do troch základných skupín: [3]

  • Enterálne (gastrointestinálne) podávané lieky sú lieky podávané cez tráviaci systém. Delíme ich ďalej na orálne, ktoré pôsobia lokálne v ústnej dutine alebo sa vstrebávajú a pôsobia systémovo, a perorálne, ktoré postupujú ďalej tráviacou trubicou a vstrebávajú sa (alebo pôsobia) v žalúdku alebo v črevách.
  • Parenterálne lieky sa dostávajú na miesto účinku porušením kožnej bariéry, najčastejšie injekčne.
  • Topické lieky aplikujeme na povrch tela alebo do telesných dutín.

Príklad zatriedenia lieku[upraviť | upraviť zdroj]

Liek: IBALGIN® 200 [4]

  1. Zatriedenie do ATC systému: M01AE01 - Ibuprofén
  2. Indikačné skupiny: antireumatikum, antiflogistikum, antiuratikum, analgetikum-antipyretikum
  3. Lieková forma: Filmom obalená tableta (tuhá lieková forma, heterogénny disperzný systém)
  4. Perorálna aplikácia
  5. Informácie o cene, doplatku pacienta a o úhrade jednotlivých liekov;

Liek - druhy/príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Min. zdravotníctva SR, Slovenský liekopis, prvé vydanie, Herba s.r.o., Bratislava 1997
  2. Zákon NRSR 545/2006 Z.z., o liekoch a zdravotníckych pomôckach §2
  3. a b Pavel Komárek, Miloslava Rabišková et al.; Technologie Léků, třetí, přepracované a doplněné vydání; Galén, Praha 2006; ISBN 80-7262-423-7
  4. On-line datanáza liekov NOBEL[1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Liek

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • LiekInfo - databáza liekov na Slovensku, s aktuálnymi doplatkami pacientov