Úbohý Jonatán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Úbohý Jonatán (Der arme Jonathan), je opereta, ktorú skomponoval Karl Millöcker. Premiéra sa konala 4. januára 1890 v Theater an der Wien. Libreto napísali Hugo Wittman a Julius Bauer. Opereta mala veľký úspech. Je veľmi melodická a silne humorne ladená, pričom humor je založený na tragikomickej postave Jonatána.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

I. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jonatán je kuchár v dome amerického milionára Vandergolda. Je absolútnym smoliarom, v živote sa mu nedarí vôbec nič. Jeho pán, Vandergold, nie je o nič šťastnejší, má veľa peňazí ale je úplne unudený. Obaja teda pomýšľajú na smrť. Vandergoldovi napadne, že možno keď sa zbaví veľkého majetku, tak nájde svoje šťastie. Daruje teda majetok Jonatánovi a vyberie sa do sveta. Podľa vzájomnej darovacej dohody, ak jedeného z nich prestane baviť aj nový život, tak musia umrieť spolu. Heslom má byť pieseň, ktorú v deň dohody na večierku spievala slečna Harrieta.

II. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Odkedy je Jonatán milionárom, má odrazu obrovské šťastie v hre. S Vandergoldom sa stretne v Monackom kasíne, kde Vandergold doprevádza Henrietu na speváckom turné. Jonatán sa pochváli Vandergoldovi, ako sa mu darí, a že aj ženy za ním letia - mimo iných aj Harrieta. Vandergold sa medzitým veľmi zaľúbil do Harriety a cíti sa zradený. Chcel by zaspievať pieseň, ktorá by znamenala smrť pre oboch, nevie si však na ňu spomenúť.

Harrieta tiež miluje Vandergolda a snaží sa, aby darovaný majetok čo najskôr získali späť.

III. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jonatánovi sa prestáva dariť. Služobníctvo je v štrajku a navyše má na krku žalobu sa porušenie sľubu o vstupe do manželstva a za bigamiu. Jonatán je síce nevinný - text ktorý proti nemu svedčí napísal nemapísal v skutočnosti o žiadnej žene, ale o mrkve. Vo všetkom však má prsty premyslená Harrietina taktika. Problémy Jonatánovi tak prerastajú cez hlavu, že sa nakoniec rozhodne majetok vrátiť Vandergolddovi. Ten už našiel svoje šťastie v láske k Harriete.