Čermáň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čermáň
mestská časť Nitry
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Nitriansky kraj
Okres Nitra
Región Ponitrie
Súradnice 48°17′32″S 18°04′01″V / 48,292261°S 18,066817°V / 48.292261; 18.066817
Obyvateľstvo 5 397[1] (2021)
Prvá pís. zmienka 1006
PSČ 949 01
EČV (do r. 2022) NR
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Čermáň je mestská časť Nitry ležiaca v jej juhozápadnej časti. Jeho rozloha je 2,9 km². Toto sídlisko je v súčasnosti rozdelené Dolnočermánskou ulicou na Horný Čermáň a Dolný Čermáň. Dolný Čermáň je väčšia a staršia časť, v ktorej sa nachádzajú rôzne továrne, firmy, školy, ale aj paneláky a rodinné domy. Horný Čermáň je spleť malých uličiek a rodinných domov, kam nejazdí ani žiaden autobus mestskej hromadnej dopravy. Celý Čermáň je ohraničený z juhozápadu Hornočermánskou ulicou, z východu Cabajskou, zo severu Železničiarskou, Hanulovou ulicou a sčasti Hviezdoslavovou triedou a zo západu Dolnočermánskou a Golianovou ulicou. Čermáň susedí s mestskými časťami Klokočina a Horné Krškany.

V Čermánskej oblasti sa nachádza materská škola, základná škola a dve stredné školy (Stredné odborné učilište potravinárske a Stredná priemyselná škola stavebná). Je tu postavený aj Kostol svätého Urbana.

Na Dolnočermánskej ulici sa nachádza aj Domov sociálnych služieb (domov dôchodcov), na Železničiarskej ulici Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb. V niekdajšom Kultúrnom dome na Dolnočermánskej ulici má sídlo Miestny odbor Matice Slovenskej v Nitre, v jej priestoroch sídli i miestna pošta - Nitra 12.

Na Golianovej ulici od roku 1945 pôsobí futbalový klub ČFK Nitra (v minulosti pôsobil pod názvami Dynamo Čermáň, od sedemdesiatych rokov 20. storočia až do začiatku nového storočia ako Strojár Nitra). Klub momentálne pôsobí v 4. lige. Jeho odchovancami sú napr. Miroslav Stoch alebo Ľubomír Bernáth. Bývalý Strojár v minulosti využíval aj telocvičňu vedľa Stavebnej priemyslovky, pričom budova i areál boli vzorne udržiavané (pribudli tenisové kurty), avšak po nástupe primátora Víteka (SDKÚ) do funkcie chcelo mesto telocvičňu (a hlavne lukratívne pozemky pod ňou) vymeniť za zrúcaninu kúrie v mestskom parku. Telocvičňa i areál boli klubu odňaté a boli na nejakú dobu opustené a postupne chátrali až nakoniec ostali v dezolátnom stave. Dňa 8. decembra 2016 v tom čase už takmer dekádu nevyužívaná telocvičňa zhorela a na jej mieste neskôr postavili úplne novú.

V polovici osemdesiatych rokov 20. storočia sa začala demolácia pôvodne chudobnej štvrte rodinných domov na uliciach Wolkerova (dnes Golianova) a Karola Marxa. Táto zástavba mala pôvodne ustúpiť novej výstavbe jedného z posledných nitrianskych sídlisk - sídlisku Čermáň Stred. Po revolúcii sa však výstavba sídlisk zastavila, niekoľko rokov zostal tento priestor nevyužitý a zarastený. Až v druhej polovici deväťdesiatych rokov sa spustila na tomto mieste výstavba nových bytových domov, pričom vznikla nová ulica - Južná. Nová štvrť je známa aj ako Martinák (alebo u Martináka) - podľa mena stavebnoinvestičnej spoločnosti, ktorá výstavbu realizovala.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Aktuálny počet obyvateľov Nitry + štatistika za roky minulé [online]. 2020-01-08, rev. 2022-06-10, [cit. 2022-10-23]. Dostupné online.