Človek modžokertský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Človek modžokertský alebo človek vzpriamený modžokertský (lat. Homo erectus modjokertensis, Australopithecus africanus modjokertensis, Homo modjokertensis, pôvodne Pithecanthropus modjokertensis) je poddruh človeka vzpriameného. Patria doň niektoré nálezy z Jávy.

Niekedy sa všetky nálezy z tohto druhu zaraďujú do poddruhu človek trinilský (Homo erectus erectus).

Objav a opis hlavného nálezu[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1936 Tjokrohandojo našiel pri lokalite Mojokerto (=staršie Modjokerto či Perning) pri osade Djetis na Jáve neúplnú lebku (nález má značku Modjokerto 1). Bádateľ Koenigswald ho označil najprv ako Pithecanthropus modjokertensis, ale po protestoch E. Duboisa (ktorý tvrdil, že jeho nález pitekantropa nepatrí do rodu Homo, a teda je odlišný od mojokertského nálezu) ho premenoval (a prvýkrát v roku 1940 formálne opísal ako) Homo modjokertensis, sám ho však označoval ako Pithecanthropus a neskôr (1945) ho premenoval na Pithecanthropus modjokertensis a v roku 1950 ho presunul do druhu Homo erectus, kde zostal dodnes.

Nálezy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Modjokerto 1 (lokalita Mojokerto, Jáva; lebka dieťaťa; datovanie 1,81 mil. BP alebo menej ako 1 mil. BP; Poznámka: Novšie sa píše Mojokerto, staršie sa písalo Modjokerto, v názve nálezu sa ponecháva staré písanie)
  • Sangiran 1a a Sangiran 1b (lokalita Sangiran, Jáva; objavené v roku 1936; dve čeľuste; datovanie cca 1,6 mil. BP alebo menej ako 1 mil. BP)

Často sa do tohto poddruhu pridáva ešte nález Sangiran 4 (t. j. Homo erectus robustus; lokalita Sangiran; objavené v roku 1938 – 9; lebka; datovanie cca 1,6 mil. BP alebo menej ako 1 mil. BP).

Staršie sa do tohto poddruhu zaraďoval aj zub FS 67 zo Sangiranu, ktorý sa dnes zaraďuje do rodu Pongo.

Referencie a externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]