Šamiľ Salmanovič Basajev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šamiľ Salmanovič Basajev
čečenský politik a vojenský veliteľ (na obrázku vľavo)
čečenský politik a vojenský veliteľ
(na obrázku vľavo)
Narodenie14. január 1965
Dyšne Vedeno, Čečensko-Ingušská ASSR, ZSSR
Úmrtie10. júl 2006 (41 rokov)
Ekaževo, Ingušsko, Rusko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Šamiľ Salmanovič Basajev

Šamiľ Salmanovič Basajev, rus. Шамиль Салманович Басаев známy aj ako Abdallah Šamil Abu-Idris (* 14. január 1965, Dyšne-Vedeno Čečensko-Ingušská ASSR – † 10. júl 2006, Ekaževo, Ingušsko, Rusko) bol čečenský vojenský veliteľ, militantný vodca čečenských separatistov a jeden z predstaviteľov neuznanej Čečenskej republiky Ičkéria. V povedomí časti čečenského obyvateľstva je považovaný za národného hrdinu, medzinárodnými organizáciami považovaný za teroristu[1]. Zúčastnil sa bojov o Groznyj. Bojoval v prvej a aj druhej čečensko-ruskej vojne. Viedol útok na ruskú nemocnicu v meste Buďonnovsk v roku 1995, čo neskôr malo za následok prímerie medzi ruskou vládou a povstalcami v roku 1995. Viedol viaceré útočné operácie v Ingušsku a Dagestane. Prihlásil sa k zodpovednosti za útok na Moskovské divadlo na Dubrovke v roku 2002 ako aj za masaker v Beslane v roku 2004.

Bol zabitý 10. júla 2006 v Ingušsku neďaleko obce Ekaževo pri explózii nákladného automobilu Kamaz vezúceho muníciu. K jeho likvidácii sa prihlásila ruská tajná služba FSB, i keď čečenské zdroje uvádzajú, že nebol obeťou cieleného atentátu ale iba nehody, zatiaľ čo ďalšie zdroje uvádzajú, že mohol byť aj obeťou útoku znepriatelených skupín povstalcov. Totožnosť jeho mŕtveho tela sa podarilo jednoznačne potvrdiť až testom DNA po asi pol roku.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Basajev sa tretíkrát oženil 14. februára 2005. Jeho štvrtú manželku Elinu zabili po jeho smrti prokremeľské čečenské milície.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Shamil Basayev considered as international terrorist [online]. vor.ru, 13.8.2003, [cit. 2010-03-20]. Dostupné online. Archivované 2005-03-22 z originálu. ((po anglicky))

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shamil Basayev na anglickej Wikipédii.