Štyri piesne (Dvořák, op. 9)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Štyri piesne, Op. 9 sú dielom českého skladateľa Antonína Dvořáka. Dielo je piesňovým cyklom, z ktorého sa dochovali len piesne Proto a Přemítaní.

Vznik diela[upraviť | upraviť zdroj]

Dvořák napísal dielo v roku 1871 na básne Elišky Krásnohorskej z jej zbierky Z máje žití pre súkromné hudobné večery, zamerané najmä na povznesenie piesní.

Dielo a osudy diela[upraviť | upraviť zdroj]

Tlačou bol cyklus vydaný v nemeckých prekladoch Josefa Srbu-Debrnova spoločne s baladou Sirotek, pod názvom Lieder und Gesänge comp. 1871. Druhýkrát boli piesne tohto cyklu vydané spolu s piesňami na básne Vítězslava Hálka Umlklo stromů šumění a Přilítlo jaro zdaleka, a to opäť v nemeckých prekladoch s titulom Vier Lieder op. 9.

V novodobom vydaní vyšli piesne s českými pôvodnými textami. Z hľadiska presnosti hudobnej deklamácie textov prevýšil nemecký preklad českú pôvodnú verziu, v ktorej je mnoho deklamačných nedôsledností. Po hudobnej stránke je op. 9 nesúrodým celkom. Strofická úvodná pieseň Proto, znie prostou melódiou s akordickým klavírnym sprievodom, pieseň Přemítaní a obidve piesne na texty Hálka upútavajú melodikou spevného hlasu, samostatnými melodickými postupmi v klavíri a modulačne zaujímavou harmóniou. Přilítlo jaro zdaleka je Dvořákovu prvou pozoruhodnou piesňou poukazujúcou na jeho veľké cykly z 80. a 90. rokov 19. storočia.