Šurianske cukrovarské železnice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šurianske cukrovarské železnice (oficiálny, dobový názov: Veľkošuriansky cukrovar i rafinéria účastinný spolok vo Veľkých Šuranoch, Priemyselná koľaj pre hospodárske účely, Nagy-Surányi czukorgyár és finomitó részvénytársaság, Tornózci mezagázdasági iparvasút) bola sieť úzkorozchodných železníc, ktorých úlohou bolo zásobovanie cukrovaru Šurany potrebnými surovinami na výrobku cukru a zaobstarávanie majerov a súkromných hospodárstiev.

Projekt vznikol z iniciatívy vtedajšieho riaditeľa cukrovaru Šurany, Alexandra Deutscha, ktorého cieľom bolo vyriešenie problému dopravy repy. Prvá časť železnice bola vybudovaná v roku 1911. Železnica spájala Šurany s Trnovcom nad Váhom, Poľným Kesovom, Jatovom a Selicami. Posledné spomínané miesto bol najďalej od cukrovaru. Sieť mala pri sčítaní vyše 100 kilometrov.

Počas viedenskej arbitráže bola železnica niekoľkokrát preťatá hranicami, čo spôsobilo problémy (Šurany patrili do Maďarska). Z tohto dôvodu bola vybudovaná časť do obce Branč, kde sa napájala na hlavnú železničnú trať do Nitry (repa smerovala do slovenského, nitrianskeho cukrovaru). Železnica zanikla v roku 1968, kedy stratila hospodársky význam.

Spomienkou na túto železnicu je Nitrianska poľná železnica. Nachádza sa v areáli výstaviska Agrokomplex Nitra a jej súčasťou je aj skanzen.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°05′19″S 18°10′51″V / 48,088712°S 18,180828°V / 48.088712; 18.180828