Žumpa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stará prázdná žumpa na Slovensku

Žumpa je kanalizačný objekt, ide o nádrž určenú na zachytávanie odpadových vôd a splaškov. Nemá odtok.[1] Používa sa napr. v miestach, kde nie je možné napojenie na kanalizáciu s čistiarňou odpadových vôd. Na Slovensku je žumpa dovolená iba v tomto prípade.[2] V poľnohospodárstve zachytávajú močovku.[1]

Žumpa musí byť vodotesná (na rozdiel od septiku). Konštrukcia musí odolať tlaku zeminy a spodnej vody.[1] Takmer vždy sa betónové/plastové nádrže umiestňujú pod zem, kde sú napojené na odpadnú kanalizáciu z objektu. Do žumpy sa nenapája dažďová voda.

Obsah žumpy sa musí pravidelne vyvážať do čistiarne odpadových vôd alebo ho možno použiť ako hnojivo. Na vyvážanie žumpy slúži fekálny automobil.

Slovo „žumpa“ (podobne ako je tomu pri slovách „stoka“ či „kanál“) sa používa aj v prenesenom význame ako hovorový termín pre veci, javy, deje či vzťahy, ktoré sú nechutné, nepekné, neurčité či celkom nezmyselné.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c S. Šaling, C. Laco: Stavebnícky náučný slovník. 4, Konštrukcie. 1. časť, Teória konštrukcií, Slovenské vydavateľstvo technickej literatúry, Bratislava, 1968, s. 747
  2. § 11 vyhlášky č. 532/2002 Z. z.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Žumpa
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Žumpa

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žumpa na českej Wikipédii.