Big Joe 1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Big Joe 1
Údaje o misii
Názov misie: Big Joe 1
Nosná raketa:Atlas
Posádka:bez posádky
Kozmodróm (rampa):Cape Canaveral Air Force Station (LC14)
Štart: 9. september 1959
Pristátie: 9. september 1959
Trvanie: 13 min
Počet obehov:suborbitálny
Navigácia
Predchádzajúca misiaNasledujúca misia
Little Joe 1Little Joe 6
Big Joe 1 na odpaľovacej rampe

Big Joe 1 bol suborbitálny testovací let programu Mercury. Cieľom testu bolo preverenie ablatívneho tepelného štítu návratového modulu kozmickej lode Mercury. Išlo o druhý let v rámci programu a prvý let rakety Atlas-D v programe Mercury. Štart sa uskutočnil 9. septembra 1959 z odpaľovacieho komplexu 14 na Cape Canaveral Air Force Station.

Výsledok testu je sporný, išlo o úspech aj neúspech. Tepelný štít fungoval správne a kapsula bola vyzdvihnutá z Atlantického oceánu v prekvapivo dobrom stave. Raketa Atlas si však tak dobre neviedla, najprv sa neoddelili pomocné motory a potom sa ešte oneskorilo oddelenie modulu Mercury. Kvôli hmotnosti neodhodených pomocných motorov došlo palivo hlavného motora o 14 sekúnd skôr. Maketa lode Mercury nebola vybavená únikovým systémom, ktorý bol testovaný len na raketách Little Joe.

Maketa Mercury dosiahla výšku 153 kilometrov a preletela vzdialenosť 2292 km. Po vylovení bola starostlivo preskúmaná, aby sa určil vplyv tepelného pôsobenia pri vstupe do atmosféry a pôsobenie ďalších dynamických síl a tlakov. Požiadavky NASA boli plne uspokojené a ďalší naplánovaný let, Big Joe 2 bol zrušený. Kapsula Mercury z letu Big Joe 1 je vystavená v National Air and Space Museum's Garber Facility vo Washingtone.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Big Joe 1 na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).