Portál:Film

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 2 923 článkov.
Filmový portál

Film je súhrnné označenie pre kinematografiu a všetky jej aspekty – umelecké, technické, komerčné a spoločenské. Spolu s tlačou, rozhlasom, televíziou a dnes už aj internetom patrí film medzi komunikačné prostriedky s najväčším dosahom a vplyvom, spoločne s televíziou býva radený medzi tzv. scénické druhy umenia.

Filmový index (24. marec - 4991 článkov)
? 1 2 3 4 5 6 9 A Á B C Č D Ď DZ E É F G H CH I J K L Ľ M N Ň O Ö P Q R S Š T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Refresh
25. aprílupraviť
Al Pacino

Odporúčaný článokupraviť

Julie Andrewsová, rodným menom Julie Elizabeth Wells, pseudonym Julie Edwardsová (* 1. október 1935, Walton-on-Thames, Surrey, Anglicko, Veľká Británia) je britská herečka, speváčka, tanečnica, moderátorka a spisovateľka, manželka známeho amerického filmového režiséra Blake Edwardsa.

Život[upraviť zdroj]

Pochádza z rodiny učiteľa a klaviristky. Jej prvým manželom bol kanadský operný spevák - tenorista Ted Andrews, druhým potom výtvarník Tony Walton.

Julie od detstva spievala, vystupovala spoločne so svojimi rodičmi vo varieté, v rozhlase a v televízii. Samostatne debutovala už vo svojich 12 rokoch. Od roku 1954 vystupovala na Broadwayi, kde zažiarila v muzikáli My Fair Lady ako predstaviteľka Elizy Doolitlové, za ktorú bola tiež nominovaná na prestížnu americkú divadelnú cenu Tony. Zvukový záznam z tohto predstavenia vyšiel na gramofónových platniach a neskôr aj na CD diskoch (v rovnomennom filme ju v tejto úlohe nahradila herečka Audrey Hepburnová a speváčka Marni Nixonová). Na Broadwayi si zahrala a zaspievala aj v muzikáloch Kráľ Artuš a Kamarát. Najväčšiu popularitu a ceosvetový úspech však dosiahla jej dnes už legendárná filmová úloha Mary Poppins, ktorá bola ocenená britskou cenou BAFTA, Zlatým glóbusom i Oscarom. Nasledoval ďalší známy film Za zvukov hudby, ktorý jej vyniesol ďalší Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara.

Na konci 60. rokov prestala vystupovať vo filmoch a venovala sa len spevu, koncertovaniu, nahrávaniu platní a moderovaniu vlastných televíznych show. Vystupovala často v televízii ako moderátorka rôznych relácií zameraných na svet divadla a muzikálov. V tejto dobe tiež napísala niekoľko kníh pre deti pod pseudonymom Julie Edwardsová. Návrat na strieborné plátno spôsobilo až zblíženie s jej tretím manželom, známym filmovým režisérom Blakeom Edwardsom, v ktorého filmoch začala opäť hrať zrelé ženy. V roku 1982 získala svoj tretí Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara za film Viktor, Viktória z roku 1982.

Na konci 90. rokov 20. storočia prekonala vážne ochorenie hlasiviek vrátane ich nevydarenej operácie. Počas svojho života získala celý rad umeleckých a spoločenských ocenení a je považovaná za mimoriadnu britskú umelkyňu.

Na začiatku 21. storočia sa dvakrát vrátila k filmu v romantických filmoch Denník princeznej a Denník princeznej 2: Kráľovské povinnosti režiséra Garyho Marshalla, kde hrala kráľovnú Clarisse Renaldiovou, babičku princeznej a neskoršie kráľovnej Mii (Anne Hathaway).

Viac...


Ocenené článkyupraviť
Najlepšie články o filme Čo to je?

zatiaľ žiadne


text
text
Dobré články o filme Čo to je?

Dejiny filmu · Ian Fleming · Charlie Chaplin · Just Jaeckin · Juraj Jakubisko · Les Charlots · Zuzana Mauréry · Marilyn Monroe

Povedali o filmeupraviť
Nerobím filmy, len aby som zarobil peniaze. Zarábam peniaze, aby som vytvoril viac filmov.
Walt Disney
Iba film dokáže človeka priviesť k tomu aby sa poriadne zasníval.
Alexandre Trauner
…pretože je život krutý, vo filmoch treba happy–end.
Jozef Urban
Vo filme je to ako v živote: človek začína ako mladý milovník, potom sa stáva predstaviteľom charakterových úloh a konči ako komický starec.
Jean Gabin
Mysli na to, že ti pri poslednom súde všetky tvoje filmy premietnu.
Charlie Chaplin
Dĺžka filmu by mala byť priamo úmerná objemu ľudského močového mechúra.
Alfred Hitchcock
Pre dobrých hercov neexistujú zlé úlohy.
Dominique Vivant Denon
Novinky rokaupraviť

Udalosti roka 2024 (filmové festivaly a odovzdávanie cien):

Vedeli ste, že...upraviť

... v Budapešti odhalili bronzovú sochu v nadživotnej veľkosti talianskeho herca Buda Spencera?

... najúspešnejším nominantom Cien Akadémie bol filmový tvorca Walt Disney, ktorý získal 26 Oscarov?

... prvé stále kino na Slovensku bolo Electro Bioscop a začalo premietať v roku 1905 v priestoroch luxusného hotela U zeleného stromu?

... podľa nemeckého filmového historika Martina Loiperdingera je správa o tom, že publikum zo strachu ušlo pri premietaní filmu Príchod vlaku do stanice La Ciotat bratov Lumiérovcov len málo pravdepodobnou fámou?

... najdlhší bozk vo filmografii bol zobrazený v americkom komediálnom filme You're in the Army Now, v ktorom sa Regis Toomey a Jane Wymanová bozkávajú 3 minúty a 5 sekúnd?

... jeden z prvých filmov, u ktorého sa využívali jednoduché počítačové triky bol nemecko-americká fantasy rozprávka Nekonečný príbeh (The NeverEnding Story) z roku 1984?

... najdlhší film je experimentálny dokument The Cure for Insomnia (1987), vznikol v Amerike a má neuveriteľných 87 hodín?

... jeden z prvých kvalitných farebných filmov je americká rozprávka Čarodejník z krajiny Oz z roku 1939 od Victora Fleminga?

... prvý česko-slovenský film, ktorý dostal cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) bol Obchod na korze za najlepší cudzojazyčný film?

... historicky najvýznamnejším hercom (symbolom) bol Charlie Chaplin?

Aktuality rokaupraviť

Premiéra filmov (chronologicky):

Pozri aj Portál:Film/Aktuality 2022, Portál:Film/Aktuality 2023

Film týždňaupraviť
Svetlana Toma, predstaviteľka Rady

Cigáni idú do neba (orig. rus. Табор уходит в небо) je sovietsky film moldavského režiséra Emila Loteanu z roku 1975 na motívy poviedok Maxima Gorkého.

Ľúbostný príbeh Zobara a Rady je situovaný do rómskeho prostredia. Zobar v predvečer Nového roka spolu so svojimi priateľmi ukradne dôstojníkom z kasární kone a postupne ich predáva. Vojenská hliadka ho zraní. Raneného ho neskôr v kríkoch nájde Rada, ktorá sa o neho stará a ošetruje ho. Hovorí sa o nej, že vie čarovať. Zobar sa do nej zamiluje na prvý pohľad, ale ona bez slova zmizne. Keď ju zamilovaný Zobar znovu stretne s jej kočovnou rodinou, Rada ho prosí, aby ju nechal na pokoji. Zobar pokračuje v krádeží koní, čo sa mu však vypomstí, pretože vojaci postupne likvidujú členov jeho tábora. Zobara chytia a postavia na šibenicu, z ktorej však v poslednej chvíli utečie, čím sa zachráni. Ujde za Radou, ktorá mu nakoniec vyznáva lásku. Keď ju však pred celým táborom požiada o ruku, Rada sa mu vysmeje, pretože nechce prísť o vlastnú slobodu. Zobar strácajúc svoj vlastný rozum bodne Radu do hrude. Keď to jej otec Danillo uvidí, zoberie nôž a bodne Zobara do chrbta. Milenci v objatí padajú na zem a zomierajú. Významnú úlohu vo filme zohrala hudba Eugena Dogu.


Najnovšie článkyupraviť

Dom hrôzy (1999) · Kelly Rowanová · Barbie (film) · Francúzska nová vlna · Will Poulter · Claude Carliez · Moja malá princezná · Ľuboš Machaj · Arturo Maly · Betina O’Connell · Kristy Swansonová · Justine Trietová · Duna: Časť druhá · Gróf Monte Christo (film z roku 2024) · Duna (film z roku 2021) · Americká krása · Thora Birchová · Gejza von Radványi · Remake (film a televízia) · Norkys Batista · Christian Oliver · Smršť (film) · Albín Medúz · E. Elias Merhige · Mladí, krásni, skazení · Osudové stretnutie · Súboj vášní · Labyrinty vášne · Lynda Carterová · Nikdy ťa neopustím · Jessica Jones (seriál) · Blade (2025) · Fantastická štvorka (2025) · Isabela Merced · Nekonečná láska · Agatha: Darkhold Diaries · Captain America: Nový svet · Deadpool a Wolverine · Labková patrola · Fantóm z Morrisville

Iné projektyupraviť
  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Film
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Film
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Film
Oznámeniaupraviť

Ak ste vo Wikipédii nový, prečítajte si stránku Wikipédia:Wikiportál, pravdepodobne vám pomôže.

Články, ktoré sa týkajú tohto portálu môžete na tento portál odkázať buď prostredníctvom IB alebo šablónou {{Portál|Film|Filmový}}, ktorú vložíte na koniec tesne pred kategórie. Ďakujeme!

Správcovia portáluupraviť
Šablónyupraviť
Potrebujeme aj Tvoju pomoc pri tvorbe a úprave nasledujúcich článkovupraviť

Ak chceš, aj ty môžeš pomáhať filmovému portálu. Keď nevieš, kde začať, tu je malá pomôcka. Portál potrebuje tieto články

vytvoriť: Jaimie Alexander, Adriana Barraza, Yul Brynner, Dominic Cooper, Peter Cullen, Dni hromu, Kevin Dunn, Colm Feore, Karel Fiala, Tyrese Gibson, Paul Hogan, Ron Howard, Rosie Huntington-Whiteley, Interview s upírom, Vítězslav Jandák, Patrícia Jarjabková, Kelly Macdonald, Mesto anjelov, Million Dollar Baby, Thandie Newton, Guy Pearce, Toby Regbo, Christopher Reeve, Geraldine Somerville, Stalo sa jednej noci, Ray Stevenson, Alan Tudyk, George Lazenby, Chandra Wilson, David Zucker, Mads Mikkelsen, Eli Wallach, Klaus Kinski, Nastassja Kinski, Rami Malek, Spike Lee, Timothy Dalton, Luis Buñuel

rozšíriť alebo upraviť: Luc Besson, Danny Boyle, Marlon Brando, Jackie Brownová, Brutálna Nikita (seriál), Stano Dančiak, Peter Debnár, Catherine Deneuve, Desperado, Roland Emmerich, Errol Flynn, Fontána pre Zuzanu, Hana a jej bratia, Charlton Heston, Deana Horváthová, Hra na plač, Mikuláš Huba, Chevy Chase, Vilma Jamnická, Jesus Christ Superstar, Michael Keaton, Ján Klimo, Peter Kočiš, Krajinka, Juraj Kukura, Štefan Kvietik, Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Giulietta Masinová, Rodney McKay, Hana Meličková, Vladimír Menšík, Montiho čardáš, Nejasná správa o konci sveta, Paul Newman, Chuck Norris, Gary Oldman, Pláž, Sam Raimi, Robert Rodriguez, Ľubomír Roman, Mickey Rourke, Sedím na konári a je mi dobre, Soľ nad zlato, Suzanne, Martin Šulík, Tábor padlých žien, Tisícročná včela (film), Trainspotting, Jean-Luc Godard, Václav Vorlíček, Oldřich Lipský

Ostatné portály