Reinhard Selten

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Reinhard Selten
nemecký ekonóm
Reinhard Selten
Narodenie5. október 1930
Vroclav, Weimarská republika (dnes Poľsko)
Úmrtie23. august 2016 (85 rokov)
Poznaň, Poľsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Reinhard Selten

Reinhard Selten (* 5. október 1930, Vroclav – † 23. august 2016, Poznaň) bol nemecký ekonóm a držiteľ Nobelovej ceny.[1] Bol prvým Nemcom, ktorý dostal Nobelovú cenu za ekonómiu.

Prínos[upraviť | upraviť zdroj]

Za svoju prácu získal Selter v roku 1994 Nobelovu cenu v oblasti ekonómie za svoju prácu v oblasti teórie hier. Jeho významný prínos spočíva aj v oblasti „obmedzenej racionality“ a môže byť považovaný za jedného zo zakladateľov experimentálnej ekonómie. Bol známy aj svojimi publikáciami v nerecenzovaných časopisoch, čím sa snažil zabrániť nežiaducemu tlaku vykonať zmeny v jeho prácach.

Selten bol profesorom na univerzite v Bonne v Nemecku a držiteľom niekoľkých čestných doktorandských titulov. Od roku 1959 bol esperantistom. Bol členom a spoluzakladateľom Medzinárodnej akadémie vied v San Maríne.

Prispel k rozvoju klasickej teórie hier, ktorá sa zakladá na predpoklade racionálneho správania hráčov. Súbežne s touto teóriou sa od 50. rokov zaoberal aj ekonomickým smerom, ktorý len nedávno zaznamenal rozmach: „Bounded Rationality“, čiže obmedzene racionálne správanie. Tento smer často vysvetľuje ekonomické procesy oveľa lepšie ako predstavitelia klasických ekonomických smerov. Ľudské správanie je totiž často v rozpore s predpokladom úplnej racionality. Kupujeme drahé veci bez toho, aby sme získali prehľad o výhodných ponukách alebo nechávame veľké sprepitné v reštauráciách v zahraničí, kam sa pravdepodobne nikdy nevrátime. Selten sa snažil prostredníctvom konceptu obmedzenej racionality vypracovať opisnú teóriu ekonomického správania. Využíval pritom kognitívnu psychológiu a experimentálny výskum.

V podstate by sa teória hry mala vypracovať odznova, tentoraz však nie ako optimalizačný model, ale opisný“, povedal Selten.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HENRY, David. Reinhard Selten, Game Theorist Who Won Nobel Prize, Dies at 85 [online]. bloomberg.com, 2016-09-01, [cit. 2016-09-04]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Reinhard Selten na anglickej Wikipédii.