Diskusia:Prvá česko-slovenská republika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rozloha a pocet obyvatelov je aj so Zakarpatskom. Taktiez existenica a hranice. Mena je vtedajsia a oznacovala sa Kč (Kčs az po vojne). Planujem spravit aj CSR povojnove (len neviem aky mu dam nazov), CSSR a CSFR detailne. Ved su to nase dejiny. --Ike 09:44, 26 jún 2005 (UTC)


Názov: Tretia česko-slovenská republika alebo povojnové Česko-Slovensko. Mimochodom, ktorí autori uvádzajú - ako si tvrdil (asi ty) v článku druhá ČSR -, že obdobie od 1948 do 1993 sa nazýva "štvrtá republika"? Bronto 16:53, 26 jún 2005 (UTC)


Je to tak delene v anglickej aj v nemeckej wiki... som nad tym krutil hlavou a som sa pytal jednej historicky a ta mi povedala, ze "je to mozne", ale ze v tej dobe to tak urcite nedelili. Ale ze s historickeho hladiska je to spravne... --Ike 19:05, 26 jún 2005 (UTC)

Tak to je potom nič. Ja to tam opravím. Zvyčajne sa o tretej a štvrtej republike vôbec nehovorí, a ak áno, tak ako tretia republika (ono je to aj tak také delenie "nasilu").Bronto 19:36, 26 jún 2005 (UTC)

česko-slovenská republika ?[upraviť zdroj]

Nerozumiem, prečo je v názve článku aj v texte uvedená česko-slovenská republika s malým "č". Názvy štátu sa predsa píšu s veľkým písmenom. To isté aj v prípade článku Druhá česko-slovenská republika. --Jano spoza mláky 23:07, 22 január 2006 (UTC)

Píše sa: prvá francúzska republika, druhé francúzske cisárstvo...Jasné? Bronto 00:10, 23 január 2006 (UTC)

Tak potom nie je v poriadku Prvá Slovenská republika. --Jano spoza mláky 02:36, 23 január 2006 (UTC)

Vlastne máš asi pravdu. Bronto 02:53, 23 január 2006 (UTC)

Revolučné národné zhromaždenie - prvotná zostava[upraviť zdroj]

Mám informácie, ktoré sú zrejme v rozpore s textom tohto lánku. Z 256 členov Rev.nár.zhr. slovenským poslancom malo byť vyhradené 40 miest. Z nich 31 bolo V. Šrobárom dosadených Slovákov(bez konzultácie so SNR) a zvyšných 9 tvorili Češi, ktorí údajne pomery na Slovensku dobre poznali a mali k tomuto územiu údajne vrelý vzťah. Nejde síce o obzvlášť kľúčový fakt, ale revízia by predsa len mohla vylepšiť kvalitu hodnotného článku.

Zdroj: Peter Mosný: České a Slovenské dejiny štátu a práva

Isidoros47 15:34, 4. apríl 2008 (UTC)[odpovedať]

Česko-slovenská republika?[upraviť zdroj]

Oficiální název státu od jeho vzniku do konce 30. let 20.stol. zněl Republika Československá. Ve tvaru Republika Česko-slovenská se objevuje na sklonku 30.let 20.stol., před vznikem Slovenského štátu. I vojenské jednotky bojující po boku spojenců ve II. sv. válce nesly označení Czechoslovakia a ne Czecho-slovakia. I při respektování v současné době platných pravidel pravopisu se obávám, že označení Česko-slovensko pro celou dobu existence republiky, je poněkud nepřesné.

Prvá česko-slovenská republika.SVG[upraviť zdroj]

Zlý telefónny kód[upraviť zdroj]

Telefónny kód +420 má Česká republika. Tento kód vznikol neskôr po rozdelení ČSFR. Za socializmu mala ČSSR telefónny kód +42. Ako to bolo ešte dávnejšie to neviem...

Článok frekventovane používa historicky nesprávny názov Česko-Slovensko.[upraviť zdroj]

Pomlčka existovala len do roku 1920, potom sa už až do vytvorenia ČSFR (viď pomlčková vojna) vždy skrátene krajina skrátene nazývala Československo. ČSFR mala krátko pomlčku, potom tam pribudla spojka a (Česká a Slovenská Federatívna republika). Napriek rokom 1918-1920 sa republiky 1918-1939 a 1945-1990 nazývajú Československom. Vo vojnovom období sa taktiež používal tento názov (čs. exilová vláda, čs. legionári, čs. parašutisti, obnovenie Československa). Pokial hovoríme o tomto období, uvádzanie pomlčky nie je historicky správne.


Pridávam citácie z českej wikipedie :

Československá republika – zkratka pro oficiální název státu v letech 1918-1938 (ustálená přibližně od roku 1920) a 1945–1960 (pozn.: vtedy vznikla Československá socialistická republika).

Československá republika (zkratkou ČSR; uváděno také jako Republika československá, zkratkou RČS) byl oficiální název československého státu používaný v letech 1920 až 1938, během druhé světové války exilovou vládou a po obnovení Československa v roce 1945 do roku 1960, kdy byl novou Ústavou změněn název Československé republiky na Československou socialistickou republiku.

28. října 1918 byl v Praze proklamován samostatný československý stát Národním výborem, který vydal zákon o zřízení samostatného státu československého.

Precitaj si http://sk.wikipedia.org/wiki/Diskusia:Česko-Slovensko --Wookie (diskusia) 09:16, 9. máj 2013 (UTC)[odpovedať]
Tu nejde o to, ako sa ten štát volal vtedy, ale aké je súčasné pomenovanie pre dotyčný štát. Mnoho štátov malo v histórii rôzne pomenovania (napr. Abesínia, Siam, Horná Volta), ale to neznamená, že by sme mali používať dobové názvy, ak hovoríme o čase, keď sa používali. --Kelovy (diskusia) 09:22, 9. máj 2013 (UTC)[odpovedať]

Nesprávny spojovník[upraviť zdroj]

Na základe

http://slovniky.juls.savba.sk/?w=%C4%8Desko-slovensko&s=exact&c=5f0f&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=sssj2&d=scs&d=sss&d=peciar&d=ma&d=hssjV&d=bernolak&d=obce&d=priezviska&d=un&d=locutio&d=pskcs&d=psken&d=noundb&ie=utf-8&oe=utf-8#,

 jazykovej poradne Sme 1. - http://jazykovaporadna.sme.sk/q/1308/ 
jazykovej poradne Sme 2. - http://jazykovaporadna.sme.sk/q/3725/
je nesprávne pomenovanie ,,Prvá česko-slovenská republika." Pri odpovediach jazykovej poradne je garant samotný Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, preto nie je možné správne argumentovať odvolaním sa na rozpor medzi krátkym slovníkom slovenského jazyka.

Ide o závažnú a rozsiahlu chybu, ktorá sa vyskytuje vo viacerých článkoch a mala by byť čo najskôr opravená. Správne sa uvádza ,,Česko-Slovenská republika" iba tou, ktorá bola v rokoch 1938 až 1939. Správne je to poznačené na konci článku Česko-Slovensko.

Uvádzať sa má správne v tomto článku názov ,,Československá republika," prípadné Prvá Československá republika.

Presunutie[upraviť zdroj]

Návrh na premenovanie stránky na Prvá Československá republika.
Oficialnym nazvom bola Československá republika, tento nazov nie je na rozdiel od jednoslovného názvu Česko-Slovensko v nesúladu z pravidlami slovenského pravopisu, viz

--(diskusia) 03:25, 23. január 2017 (UTC)[odpovedať]

Proti presunu. PSP to uvádza jednoznačne a údajný rozdiel medzi jednoslovným a viacslovným názvom je len želanie editora. Ako príklad KSSJ uvádza „bývalí česko-slovenskí štátni občania“, takže aj dlhý názov štátu bude s „-“. Vasiľ (diskusia) 07:32, 23. január 2017 (UTC)[odpovedať]

Historicky zcela nesprávný název[upraviť zdroj]

Chtěl bych opět upozornit na to, že název článku je historicky nesprávný. Kromě krátkého období po vzniku státu a po přijetí Mnichovské dohody se v historii první Československé republiky nikdy pomlčka nepoužívala. V tomto případě apeluji na změnu, protože v tomto stavu je článek encyklopedicky nedůvěryhodný.--AnkaElektro (diskusia) 12:44, 15. marec 2018 (UTC)[odpovedať]