Álvaro Soler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Álvaro Soler
Álvaro Soler (2017)
Álvaro Soler (2017)
Základné informácie
Rodné meno Álvaro Tauchert Soler
Narodenie 9. január 1991 (33 rokov)[1][2]
Barcelona, Španielsko
Pôsobenie spevák, skladateľ
Žáner Latin pop
Vydavateľstvá Universal Music / Sony
Webstránka alvarosoler.com

Álvaro Tauchert Soler (* 9. január 1991, Barcelona, Španielsko) je katalánsky spevák a skladateľ španielsko-nemeckého pôvodu. V roku 2015 získal popularitu v Európe a Latinskej Amerike piesňou „El mismo sol“. Špeciálna dvojjazyčná španielsko-anglická verzia tejto piesne v spolupráci s Jennifer Lopezovou[3] bola vydaná po celom svete, vrátane Spojených štátov a Spojeného kráľovstva.[4] Jeho singel „Sofia“ (2016) tiež zaznamenal úspech v hitparádach viacerých európskych krajín, vrátane Talianska a Švajčiarska, kde dosiahol prvú priečku.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Soler sa narodil v Barcelone nemeckému otcovi a matke so španielsko-belgickými koreňmi.[5] Má mladšieho brata a sestru.[6] Ako desaťročný sa s rodičmi presťahovali do Japonska, kde žil až do svojich 17 rokov a navštevoval tam aj hodiny klavíra. Vďaka tomu, že vyrastal v multijazyčnom prostredí, ovláda niekoľko jazykov – hovorí španielsky, nemecky, anglicky, taliansky, francúzsky i japonsky.[6] Keď sa v roku 2010 vrátil do Barcelony, založil spolu s bratom a priateľmi hudobnú skupinu Urban Lights. Skupina vystupovala s hudobným štýlom opísaným, ako zmes britského popu, indie popu a elektronickej hudby. Vyhrali univerzitnú súťaž a v roku 2013 sa skupina objavila v španielskej hudobnej súťaži, ¡Tú sí que vales!, kde skončila na 8. mieste. Vydali album, ktorý sami produkovali. Soler vyštudoval priemyselný dizajn[5] na Escuela de Grafismo Elisava, tiež chodil do hudobnej školy a pracoval v barcelonskej modelingovej agentúre. Okrem modelingu si vyskúšal aj prácu recepčného, stevarda, či vodiča. Stále sa však venoval aj hudbe a skladal vlastné piesne.[6]

Soler sa v roku 2014 rozhodol opustiť skupinu Urban Lights a odísť kvôli sólovej kariére do Nemecka. Momentálne žije v Berlíne[5], kde mu nahrávacia spoločnosť ponúkla prácu skladateľa.[6][7] Tu vydal svoj singel „El mismo sol“, ktorý zložil spoločne s Alim Zuckowskim a Simonom Triebelom (producentom bol Simon Triebel). Pieseň vyšla 24. apríla 2015. V Taliansku sa stala hitom, v rebríčku FIMI dosiahla prvé miesto a bola ocenená dvojitou platinovou platňou. Tiež sa dostala na prvú priečku vo švajčiarskom rebríčku Swiss Hitparad. Singel sa stal európskym hitom, vrátane Nemecka, Francúzska, Belgicka, Rakúska a Holandska. Vďaka tomuto úspechu 23. júna 2015 vydal prostredníctvom Universal Music svoj debutový album Eterno Agosto.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Chi è Alvaro Soler? Biografia e vita privata del cantante [online]. [Cit. 2015-08-21]. Dostupné online.
  2. Alvaro Soler Biography [online]. [Cit. 2015-08-21]. Dostupné online.
  3. Who Is Jennifer Lopez's Duet Partner Alvaro Soler? [online]. [Cit. 2015-08-21]. Dostupné online.
  4. Alvaro Soler [online]. [Cit. 2015-08-21]. Dostupné online.
  5. a b c COLASANTI, Chiara. Interview: Alvaro Soler [online]. www.musicemissions.com, 03.06.2015, [cit. 2017-04-03]. Dostupné online. Archivované 2019-09-23 z originálu. (v angličtine)
  6. a b c d MEATTELLI, Chiara. Alvaro Soler, nuovo giudice di X Factor 2016! (english version) [online]. Corriere della Sera (www.corriere.it), [cit. 2017-04-03]. Dostupné online. (v angličtine)
  7. Alvaro Soler: "We are all under El mismo sol" [online]. [Cit. 2015-08-22]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Álvaro Soler na anglickej Wikipédii.