Internáty Mlynská Dolina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Átriové domy)
Internáty Mlynská Dolina
internát
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava IV
Mesto Bratislava
Mestská časť Karlova Ves
Súradnice 48°09′37″S 17°04′07″V / 48,160317°S 17,068546°V / 48.160317; 17.068546
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Internáty Mlynská Dolina sú komplex internátov v Bratislave. Zrealizované boli v rokoch 19691977. Kapacita je 6600 lôžok.

Urbanistické a architektonické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolské centrum Mlynská dolina je najväčšie na Slovensku, a zároveň z urbanistického a mestotvorného hľadiska je prvkom rozvoja Bratislavy. Nachádzajú sa tu štyri internáty viacerých autorov (Finta, Roth – Internát Ľ. Štúra, Kančev- Mladosť a Manželské internáty, Dedeček – Átriové domy) vzájomne prepojené do jedného urbanistického celku.

Výstavba internátneho mestečka a vysokoškolského areálu v Mlynskej doline prebiehala v štyroch etapách pričom projekt Vladimíra Dedečka, dnešných Átriových domov, pôvodne internátu Družba, je výsledkom druhej etapy výstavby, tvoriace oproti Výškovým blokom internátu Ľudovíta Štúra kontrast, výškový aj hmotovo - priestorový.

Objekt pozostáva z osemnástich hmotovo rovnakých objektov citlivo zasadených do terénu. Tieto pôsobia terasovitým usporiadaním, aj vďaka ustúpenému štvrtému podlažiu. Medzi objektmi vznikli átriá -priestory na oddych.

Z prevádzkového hľadiska tu nachádzame všetky funkcie nevyhnutné pre chod internátov: vstupné priestory, správa a dozor, ubytovanie, spoločenský úsek a úsek služieb, hospodársky a stravovací vzájomne vhodne pospájané a nadväzujúce.

Ubytovacie úseky tvorené štvorpodlažnými objektmi majú izby orientované na východ, západ a juh. Izby pôvodne jedno a dvojlôžkové s umývadlom v malej predsienke sa zmenili z dôvodu nepostačujúcich kapacít na dvoj a trojlôžkové. Sanitárne vybavenie ako aj sklad bielizne, práčovňa a kuchynka v spoločnom priestore s dennou miestnosťou sú umiestnené v centre objektu a jednotlivých podlaží. Izby majú pavlačové balkóny, ktoré sú z užívateľského hľadiska hodnotené ako nedostatok, no naopak z požiarneho a architektonického sú významným prvkom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Záhorský, M.: Vysokoškolské internáty v bratislavskej Mlynskej doline, Projekt 6/1982., s 17-21
  • https://mlyny.uniba.sk/, dňa 24.4.2019