Éclair

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čokoládové éclair

Éclair (vyslovuj eklér), pred rokom 1850 vojvodkynino pečivo (fr. pain à la duchesse)[1], je známe pečivo francúzskeho pôvodu vyrobené z podlhovastého cesta, ktoré je plnené čokoládovým krémom a poliate polevou na vrchu.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Suroviny a spôsob prípravy[upraviť | upraviť zdroj]

Stroj na výrobu éclairov

Na výrobu sa používajú nasledovné ingrediencie: maslo, čokoláda, šľahačková smotana, voda, múka, mlieko, vajcia, soľ, cukor.

Dnes je najbežnejší éclair vyrobený z odpaľovaného cesta. Do neho sa pri strojovej výrobe vstrekne cukrársky krém, pri ručnej výrobe sa pečivo nareže z jednej strany a naplní sa krémom. Existujú aj mini verzie éclairu, pričom vo vnútri môžu byť plnené chiboust krémom, gaštanovou plnkou alebo nadrobno nasekaným ovocím. Následne je vrch pečiva poliaty polevou. Dezert sa konzumuje studený.

Druhy a príchute[upraviť | upraviť zdroj]

Krém je zvyčajne čokoládový alebo kávový, ale môže byť tiež ochutený pistáciovou alebo vanilkovou príchuťou. Existujú tiež varianty s príchuťami rôznych druhov ovocia.

Vrch je glazovaný fondánom alebo karamelom ; v druhom prípade nazývame takýto koláč „Jakobova palica" [2].

Pôvod mena a história dezertu[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo éclair znamená vo francúzštine blesk alebo svetelný záblesk[3]. Podľa slovníka Francúzskej akadémie dostal tento dezert pomenovanie preto, že sa rýchlo zjedol.

Tento dezert sa objavil pravdepodobne na prelome 18. a 19. storočia a patril na stoly vtedajšej aristokracie. Za jeho vytvorením stojí pravdepodobne známy francúzsky kuchár Marie-Antoine Carême, ktorého prezývali "kráľ kuchárov a kuchár kráľov".[4]

Rekordy[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko tímov cukrárov si dalo za úlohu vyrobiť čo najdlhšie čokoládové éclairy. Súčasný rekord schválený Guinnessovou knihou rekordov držia švajčiarski cukrári za ich 503 metrov dlhý éclair, ktorý vytvorili v roku 2014.[5] Belgický výrobca čokolády a šéfkuchár Jean-Philippe Darcis dohliadal na realizáciu 676 metrového éclairu na konci roku 2016, avšak hoci je rekord potvrdený úradníkom, nenachádza sa v knihe rekordov.[6]

Rekord za najväčšiu mozaiku čokoládových éclairov vytvorili v Ženeve švajčiarski cukrári, ktorí namaľovali známu komiksovú postavičku Titeuf na ploche 80,27 metrov štvorcových s použitím 23 700 éclairov rôznych farieb.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. (Gouffé 1873).
  2. (Montagné 1961) lire en ligne.
  3. éclair - preklad do slovenčiny | slovník slovniky.lingea.sk | Lingea [online]. slovniky.lingea.sk, [cit. 2021-05-12]. Dostupné online.
  4. Delikátní éclair. Francouzský dezert dokáže projasnit den [online]. Regiony, 2016-04-03, [cit. 2021-05-12]. Dostupné online. (po česky)
  5. . Dostupné online.
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.