Čchü Jüan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čchü Jüan
čínsky básnik
čínsky básnik
Narodenieasi 340 pred Kr.
kráľovstvo Čchu
Úmrtie278 pred Kr.
Mi-luo-ťiang
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Čchü Jüan

Čchü Jüan (čín. 屈原, pchin-jin: Qū Yuán, * asi 340 pred Kr. – † 278 pred Kr.)[1] bol čínsky básnik, prvá veľká básnická osobnosť Číny.[2]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z vládnuceho rodu v kráľovstve Čchu. V mladosti zastával najvyššie hodnosti pri kráľovskom dvore, neskôr bol nútený kvôli intrigám odísť do ústrania, kde sa venoval literárnej činnosti. O jeho živote existuje celý rad značne nespoľahlivých legiend,[2] ktoré sa zachovali v diele Zápisky historika od S'-ma Čchiena. V nich vystupuje ako vlastenec bojujúci proti vojne a za zjednotenie krajiny a podľa ktorých spáchal piateho dňa piateho lunárneho mesiaca roku 278 pred nl samovraždu skokom do rieky Mi-luo-ťiang (provincia Chu-nan) zdeptaný politickou korupciou a v zúfalstve nad tým, že jeho vlasť bola dobytá dynastiou Čchin. Tradičný čínsky festival Sviatok dračích lodí vraj vznikol na jeho počesť a má svoj pôvod v hľadaní jeho tela v rieke.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Čchü Jüanove básne sú formálne stavané na základoch ľudovej piesne, majú silné autobiografické prvky (dezilúzie, pocity sklamania a zúfalstva) a sú inšpirované čínskou filozofiou i mystikou majúcou svoj pôvod v ľudovej tradícii šamanizmu.[2] Zachovali sa v kolektívnom básnickom súbore Čchu cch' (Piesne štátu Čchu), kde je u niektorých básní veľmi ťažké určiť skutočné autorstvo, pretože vznikali zrejme pod Čchü Jüanovým silným vplyvom.[2] Ide o tieto diela:

  • Li sao (Stretnutie s horkosťou). Báseň, plná zložitých metafor a odkazov na staré mýty, opisuje básnikovú mytologickú púť v snahe nájsť ideálnu ženu. Hľadá krásu, nachádza však iba prízemnosť a odtiaľ pramení jeho zúfalstvo.
  • Ťiou ke (Deväť spevov), podobný motív ako u predchádzajúceho diela, tj. mystické stretávanie sa s rôznymi božstvami (motív má pravdepodobne súvislosť so šamanským opúšťaním vlastného tela počas extázy).[2]
  • Ťiou čang (Deväť kapitol), opäť motív človeka vydávajúceho sa na púť svetom a vyjadrujúceho svoju nespokojnosť a rozhorčenie.
  • Tchien wen (Otázky k nebesiam), dlhá báseň, ktorej autorstvo je neisté,[2] zložená z metafyzických otázok, ktoré vyjadrujú skepsu k usporiadaniu sveta a ktoré zostávajú bez odpovede.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Qu_Yuan
  2. a b c d e f Slovník spisovatelů - Asie a Afrika 1., Odeon, Praha 1967, str. 266-267
  • Český preklad: Z Čchunských písní, BB art, Praha 2004, preložil Jaromír Vochala