Čeľustnoortopedický aparát

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fixný aparát na čeľusti aj sánke

Čeľustnoortopedický aparát[1][2][3][4] (iné názvy: čeľustnoortopedický strojček, regulačný aparát, regulačný strojček, ortodontický aparát, ortodontický strojček, ortodontický prístroj, zubný aparát, zubný strojček, skrátene: strojček, skrátene: aparát[5][6][4][3]; ľudovo: strojček na zuby[7], vyrovnávač zubov[8]; nesprávne (bohemizmus): rovnátko[7]) je zdravotnícka pomôcka, ktorá slúži na narovnanie, napravenie či usmernenie rastu zubov. Môžu sa nasadzovať na čeľusť a/alebo sánku.

Typy[upraviť | upraviť zdroj]

Fixný aparát[upraviť | upraviť zdroj]

Fixné aparáty sú v ústnej dutine nepretržite po celý čas liečby. Sú nalepené buď z tvárovej či jazykovej strany (tzv. lingválne). Častejším typom je aplikácia z tvárové strany. Dôvody sú také, že lingválne strojčeky sú drahšie, ich zavedenie je náročnejšie a kladie väčšie nároky na lekára aj pacienta.

Snímateľný aparát[upraviť | upraviť zdroj]

Snímateľný aparát sa vyznačuje tým, že ho možno vybrať z ústnej dutiny. Používajú sa pri menej závažných zubných anomáliách a chybách. Sú určené na dočasný a zmiešaný chrup.

Fóliový aparát[upraviť | upraviť zdroj]

Fóliové aparáty (tzv. neviditeľné strojčeky) sú mäkké plastové fólie vyrobené pacientovi na mieru podľa odtlačku čeľuste. Tieto nosiče sa počas liečby obmieňajú. Ide v podstate o špeciálny druh snímateľných aparátov, pretože ich možno z úst kedykoľvek vybrať. Neviditeľné strojčeky sú americkým patentom pod názvom Invisalign.

Porovnanie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Fixný aparát kladie väčšie požiadavky na ústnu hygienu pacienta, pretože bolo preukázané, že tvorba plaku je v priebehu nosenie tohto typu strojčeka vyššia. Pacientom s nedostatočnou ústnou hygienou sa fixný aparát neodporúča.[9]
  • Fixným aparátom sa dosahujú lepšie výsledky ako snímacím. Používa sa skôr pri závažnejších zubných anomáliách.[10]
  • Snímací aparát je výrazne lacnejší, menej náročnejší na hygienu. Možno ho kedykoľvek sňať, čo je jeho nevýhoda - pacient nie je nútený ho nosiť.

Fáza liečby[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vstupný pohovor, vyšetrenie a jeho zadokumentovanie. Stomatológ pacienta oboznámi s výsledkami vyšetrenia.
  2. Návrh liečebného plánu, schválenie pacientom, zubné odtlačky, röntgenové snímky.
  3. Liečba, ktorá sa skladá z dvoch častí:
    • Aktívna liečba je samotný proces, ktorý by mal viesť k náprave chrupu a estetiky tváre.
    • Retenčná fáza nasleduje po aktívnej liečbe. Proces má za úlohu udržať výsledky ortodontickej liečby čo najdlhšie. Ak je zanedbaná, hrozí čiastočný alebo celkový návrat k pôvodnému stavu chrupu.

Časti fixného aparátu[upraviť | upraviť zdroj]

Časti strojčeka - dva druhy zámkov a gumička, ktorá drží drôt v drážkach zámočkov.
Zámok z prednej a zadnej strany.

Najčastejším typom strojčekov je fixný aparát, a preto práve jeho zloženie je tu rozoberané.

Ortodontický drôt[upraviť | upraviť zdroj]

Ortodontický drôt (označovaný aj ako oblúk) je špeciálny typ drôtu používaný v čeľustnej ortopédii. Slúži na posúvanie zubu/-ov. Drôt je fixovaný do zámočkov. V mieste požadovanej zmeny pozície zubov potom mierne ohnutý. Vďaka svojim vlastnostiam (tzv. tvarovej pamäte) má potom v mieste ohybu tendenciu sa rovnať (vrátiť do pôvodnej polohy). Tým sa vytvára sila, ktorá tlačí na zuby. Stomatológ niekoľkokrát počas aktívnej fázy liečby drôt vymieňa za iný s odlišnými parametrami (iná hrúbka).

Separačné gumičky[upraviť | upraviť zdroj]

Separačné gumičky sú gumové kolieska, ktoré majú za úlohu zuby separovať - vytvoriť medzizubný priestor pre usadenie krúžku. Inštalujú sa spravidla niekoľko dní (1 a viac) pred vlepením fixného aparátu.

Krúžky[upraviť | upraviť zdroj]

Kovové krúžky obopínajú celý zub po obvode, s ktorým sú pevne spojené. Sú umiestnené najčastejšie na krajných zuboch (1. a 2. molár) a uzatvárajú tak celý aparát. Dôvodom ich použitia miesto zámočku je požiadavka na kvalitnú fixáciu - nehrozí odlepenie. Na krúžku je pripevnená kanyla, v ktorej je zasunutý koniec drôtu (oblúka).

Zámky[upraviť | upraviť zdroj]

Zámky tvorí vodiaca lišta pre drôt, ktorý sa do nich pripevňuje. Zámky sú napevno prilepené k jednotlivým zubom.

Zámky sú tým, čo najčastejšie prezradí prítomnosť strojčeka. Okrem okom viditeľných kovových možno nalepiť aj čiastočne priehľadné - napr. keramické, ktoré farbou pripomínajú zub. Obvykle sú potom obomknuté gumičkou, ktorá drží drôt mimo drážky v zámočku. Farby gumičiek si môže pacient zvyčajne vybrať z niekoľkých variantov vrátane priehľadných.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam zdravotníckych pomôcok plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia, príloha k opatreniu č. OPP0210-12933/2010-OL [1]
  2. nariadenie vlády č. 354/2018 Z. z.
  3. a b lf.upjs.sk, [cit. 2020-10-24]. Dostupné online.
  4. a b LYSÝ, J. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou pacienta s fixným čeľustnoortopedickým aparátom – „strojčekom“. In: Lekárske listy, č. 14, 2016
  5. ANDRIK, Pavel. Prekladový stomatologický slovník : Slovensko-česko-rusko-anglicko-nemecko- francúzsko-španielsko-maďarský. 1. vyd. [s.l.] : Osveta, 1991. 328 s. ISBN 80-217-0223-0. S. 108.
  6. LANGOVÁ, Tatiana. Anglicko-slovenský slovník medicíny. 2. upr. vyd. Bratislava : Veda, 1998. 596 s. ISBN 80-224-0527-2. S. 50.
  7. a b MUSILOVÁ, K. Kontaktové jazykové jevy, bohemismy, v současné slovenštině [2]
  8. NEČAS, J. et al. Slovensko-český a česko-slovenský slovník. Praha: SPN, 1989, S. 265
  9. MUDr. Tichá R., MUDr. Böhmová H.: Vliv fixního ortodontického aparátu na úroveň ústní hygieny pacientů, časopis Ortodoncie, 2005/4, PDF
  10. Doc. MUDr. Špidlen M. PhD. a kolektiv: Efektivita snímacích a fixních aparátů, časopis Ortodoncie, 2004/4, PDF

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]