Česká akademie věd a umění

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Česká akadémia vied a umení (pôvodný český názov Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění) bola inštitúcia pre podporu vied a umení založená v Prahe v roku 1888 Sněmom českého Království a jej vznik bol schválený cisárom František Josef I. 23. januára 1890. Prvým a hlavným súkromným mecenášom, neskôr prezidentom bol staviteľ Josef Hlávka. Hlávka Akadémii venoval 200 tisíc zlatých a jeho žena potom ešte 50 tisíc ako kapitál, z ktorého výnosu sa činnosť financovala. Akadémia mala tri triedy vedecké a štvrtú triedu umeleckú a literárnu.

Akadémia sídlila v novo postavenej budove Národného múzea na hornom konci Václavského námestia v Prahe a svoju činnosť začala 18. mája 1891 pod pôvodným názvom Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění. Slávnostne ju otvoril arcivojvoda Karol Ľudovít, cisárov brat, ktorý prišiel do Prahy otvoril aj Jubilejnú zemskú výstavu v Prahe. [1]

Akadémia vydávala série každoročných vedeckých zborníkov (Rozpravy České akademie věd a umění) i jednotlivé diela, napríklad preklady antických autorov a diela prírodovedecké aj historické.

Po roku 1918 sa premenovala na Českú akadémiu vied a umení a od roku 1953 ju nahradila podľa sovietskeho vzoru organizovaná Česko-slovenská akadémia vied (ČSAV).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KUKUČÍN, Martin. Praha v znamení výstavy (Praha v znamení výstavy) - elektronická knižnica [online]. zlatyfond.sme.sk, Petitpress a.s., [cit. 2018-05-22]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Česká akademie věd a umění na českej Wikipédii.