Českolipská kotlina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Českolipská kotlina
geomorfologická oblasť
Špičák nad Českou Lípou
Štát Česko Česko
Kraj Liberecký
Okres Česká Lípa
Nadradená
jednotka
Zákupská pahorkatina
Susedné
jednotky
Cvikovská pahorkatina
Kotelská vrchovina
Bezdězská vrchovina
Jestřebská kotlina
Provodínská pahorkatina
České středohoří
Podradené
jednotky
Dobranovská kotlina
Mimoňská kotlina[1]
Súradnice 50°40′35″S 14°34′04″V / 50,6764142°S 14,5678583°V / 50.6764142; 14.5678583
Najvyšší bod Českolipský Špičák
 - výška 459 m n. m.
Rozloha 129,4 km² (12 940 ha)
Geologické zloženie ílovec, slieňovec,
pieskovec,
neovulkanity, sedimenty
Poloha v rámci Česka
Poloha v rámci Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Českolipská kotlina je geomorfologický okrsok na juhu a juhozápade Zákupskej pahorkatiny, ležiaci v okrese Česká Lípa Libereckého kraja. Najväčším sídlom v okrsku je okresné mesto Česká Lípa v západnej časti. Ďalšími významnými sídlami sú jediné ďalšie mestá, Mimoň vo východnej a Zákupy v strednej časti okrsku.

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to plytká štruktúrne denudačná zníženina pri strednom toku Ploučnice. Je tvorená prevažne coniackými vápnitými ílovcami a slieňovcami, menej turónskými pieskovcami, s pokryvmi kvartérnych sedimentov. Je charakterizovaná plochým povrchom riečnych terás, údolných nív, štruktúrne denudačných plošín, kryopedimentov a ojedinelých neovulkanických hrčí. V strednej a juhovýchodnej časti až prevažne, inde nepatrne až málo zalesnená borovicovými a smrekovými porastami, dubom a brezou. Inde prevažujú trávne porasty, polia a zástavba.[2]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Českolipská kotlina (podľa Jaromíra Demka VIA-1B-2) patrí do celku Ralská pahorkatina a podcelku Zákupská pahorkatina. Ďalej sa člení na podokrsky Dobranovská kotlina na západe a Mimoňská kotlina na východe. Kotlina susedí s ďalšími okrskami Ralskej pahorkatiny (Cvikovská pahorkatina na severe, Kotelská vrchovina na východe, Bezdězská vrchovina a Jestřebská kotlina na juhovýchode, Provodínská pahorkatina na juhu ) a na západe s Českým stredohorím.[1]

Významné vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyšším vrcholom Českolipskej kotliny je Českolipský Špičák (459 m n. m.). Všetky významné vrcholy ležia v podriadenej Dobranovskej kotline.

Hydrografia[upraviť | upraviť zdroj]

Územím preteká od východu tečúca Ploučnice, zo severu pritekajúci jej prítok Šporka a z juhovýchodu Robečský potok. Je tu rad rybníkov, z ktorých rad je začlenený do chránených lokalít, prírodných rezervácií a pamiatok: Hradčanské rybníky, Manušické rybníky, Stružnické rybníky, Cihelenské rybníky, Česká Lípa - mokraď v nive Šporky.

Turistika, cestovný ruch[upraviť | upraviť zdroj]

Centrom kotliny je mesto Česká Lípa s mnohými kultúrnymi pamiatkami, ktoré je zároveň križovatkou radu značených turistických trás (vrátane medzinárodnej európskej trasy E10), cyklotrás ciest a železničných tratí. Na okraji mesta je vybudovaných niekoľko náučných chodníkov. Nie všetky vrcholy najvyšších kopcov sú ľahko dosiahnuteľné, oplotený je vrchol Českolipského Špičáku, zmizli cesty na príkre a zarastené vrchy, napr. Vinný vrch, kde býval neveľký hrad.[3][4]

Fotogaléria kopcov[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydanie. Praha : Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1.
  4. Mapa Lužické hory č.14. Praha : Trasa, 2010, 6.vydanie. ISBN 978-80-7324-289-3.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Českolipská kotlina na českej Wikipédii.