Čierny kašeľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čierny (divý) kašeľ

Chlapec s čiernym kašľom
Klasifikácia
MKCH-10A37: Divý kašel – pertussis (odkaz)
Klinický obraz
Postihnutý systémdýchacie cesty

Pozri aj Medicínsky portál

Čierny kašeľ (lat. pertussis) alebo divý kašeľ je výlučne ľudské ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Bordetella pertussis. Dnes sa vďaka očkovaniu v rozvinutých krajinách vyskytuje ojedinele, hoci jeho incidencia pomaly stúpa.[1] V krajinách tretieho sveta naďalej spôsobuje veľa úmrtí najmenších detí (ročne umiera podľa WHO viac než 200 tisíc detí.[chýba zdroj])

Priebeh ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Ochorenie sa prenáša kvapôčkovou infekciou, jeho inkubačný čas je 6 až 20 dní. Baktéria B. pertussis infikuje sliznice dýchacích ciest, spôsobuje ich zápal, ktorý vedie k nadmernej sekrécii hlienu. Zmeny na sliznici spôsobujú zvýšenú dráždivosť, čo vedie k prejavom dýchavičného kašľa. Prvé príznaky môžu pripomínať obyčajnú nádchu s horúčkami a pokašliavaním. Po piatich až desiatich dňoch horúčky ustupujú, ale mení sa charakter kašľa, ktorý je dráždivejší a opakuje sa v záchvatoch často v noci. Záchvaty kašľa sú kŕčovité, človek až nemôže dýchať. Typický je prudký nádych pripomínajúci hlas kohúta. Kašeľ sa opakuje a končí vykašľaním hlienu alebo vracaním. Záchvatov môže byť v najhoršom štádiu aj niekoľko desiatok, čo znemožňuje spánok, dieťa sa nevie najesť a je celkovo vyčerpané. Toto štádium trvá dva týždne až mesiac, potom kašeľ spontánne ustupuje. Najviac sú ohrozené najmenšie deti a dojčatá. Kvôli nedostatočne vyvinutému kašľaciemu reflexu sa dusia a často sa dostávajú do komplikovaných stavov spojených s otitídami (zápaly stredného ucha) a pneumóniami (zápaly pľúc). Najmä pneumónie majú smrteľný priebeh.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sa výskyt čierneho kašľa na území Slovenska minimalizoval, ale aj napriek tomu sa občas ojedinele objavuje (desiatky prípadov ročne). Najčastejšie postihuje deti a mládež vo veku 12 – 18 rokov a dospelých. Celosvetovo sa uvažuje o odporúčaní preočkovania adolescentov aj dospelých.

Prevencia[upraviť | upraviť zdroj]

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku zavedené od roku 1959. Deti absolvujú očkovanie v rámci 1. roku života hexavalentnou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, obrne, invazívnym hemofilovým ochoreniam a hepatitíde typu B a v 6. roku života sú preočkované proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu. V súčasnosti sa používa acelulárna vakcína, ktorá je menej reaktogénna ako pôvodne používaná celobunková vakcína proti čiernemu kašľu.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

  • A37: Divý kašeľ – pertussis
    • A37.0: Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis
    • A37.1: Divý kašeľ vyvolaný Bordetella parapertussis
    • A37.8: Divý kašeľ vyvolaný iným druhom Bordetella
    • A37.9: Nešpecifikovaný divý kašeľ

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Údaje o poklese incidencie pertussis po zavedení očkovania v USA sú uvedené napr. v: Atkinson W, Wolfe S, Hamborsky J (eds.), Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases, 12th ed., second printing, Washington DC: Public Health Foundation, 2012. [1]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]