Čierny potok (prítok Harmanca)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čierny potok

(prítok Harmanca)

potok
Zdrojnica Svrčinník, Kremnické vrchy
Ústie potok Harmanec, Horný Harmanec
Dĺžka 3,5 km
Povodie Hron
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-23-02-090
Číslo recipienta 4-23-02-2510
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Čierny potok je potok na Hornom Pohroní, v najzápadnejšej časti okresu Banská Bystrica.[1] Je to pravostranný prítok Harmanca, meria 3,5 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Kremnických vrchoch, v podcelku Flochovský chrbát, na východojuhovýchodnom svahu Svrčinníka (1 312,8 m n. m.), v lokalite V Čiernej, v nadmorskej výške približne 940 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie sprvu severovýchodným smerom, následne sa stáča na severoseverovýchod, vytvára oblúk ohnutý na sever a pokračuje na východ. Z pravej strany ďalej priberá prítok (1,8 km) zo západného svahu Štefánky (Ištvánky; 998,7 m n. m.), potom k sútoku s pravostranným prítokom zo severozápadného svahu Vápenice (1 022,1 m n. m.) tečie na krátkom úseku na severovýchod, pričom preteká bralnatým územím. Ďalej tečie smerom na sever, opäť preteká hlboko zarezaným údolím s bralnatým charakterom, tu sa znovu stáča a k ústiu pokračuje severovýchodným smerom. Napokon podteká štátnu cestu č. 14 a pri osade Horný Harmanec ústi v nadmorskej výške cca 578 m n. m. do Harmanca.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-06-30]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-06-30]. Dostupné online.