Šíp (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šíp
Mapa súhvezdia Šíp
Mapa súhvezdia Šíp

Latinský názovSagitta
SkratkaSge
GenitívSagittae
Symbolické vyjadreniešíp
Rektascenzia19,6h
Deklinácia18°
Plocha80  štvorcových stupňov
Poradie: 86
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
0
Najjasnejšia hviezdaγ Sge
(Zdanl. magnitúda 3,51)
Meteorický roj

žiadny

Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +90° a −68°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca August

Šíp (lat. Sagitta) je tretie najmenšie súhvezdie hneď po súhvezdiach Južný kríž a Koník. V minulosti patrilo medzi 48 súhvezdí zavedených starogréckym astronómom Klaudiom Ptolemaiom a v tom čase bolo ešte menšie, okolo 4 štvorcové stupne. Je tiež súčasťou 88 súhvezdí určených Medzinárodnou astronomickou úniou.

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Najjasnejšia hviezda súhvezdia je gama Sagittae, ktorá má magnitúdu len 3,47. Jediná hviezda súhvezdia, ktorá má nejaké meno, je alfa, Sham. S magnitúdou 4,37 je to jedna z najslabších hviezd s označením alfa na oblohe. Slabú z nej urobila jej relatívne veľká vzdialenosť od Zeme – 475 ly. V skutočnosti ide o žiarivú hviezdu, obra typu G. Beta Sagittae je takisto žltý obor ležiaci od nás v podobnej vzdialenosti ako Sham. Delta Sagittae je spektroskopická dvojhviezda. Ďalekohľadom rozlíšiteľné jasnejšie dvojhviezdy v Šípe sú epsilon a zéta Sagittae. S Sagittae je cefeida.

Objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Takmer v strede súhvezdia Šíp sa nachádza malá guľová hviezdokopa M71 s jasnosťou 8,4m. Dá sa pozorovať triédrom alebo malým ďalekohľadom. Na juhovýchode súhvezdia sa nachádza planetárna hmlovina NGC 6879 s jasnosťou 12,5m. Časť súhvezdia leží v Mliečnej ceste. Na hranici Šípa a Delfína nájdeme planetárnu hmlovinu hviezdneho vzhľadu IC 4997.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Súhvezdie sa nachádza na Mliečnej ceste, asi v polovičnej vzdialenosti medzi Altairom zo súhvezdia Orla a Albireom zo súhvezdia Labute, pod súhvezdím Líšky. O polnoci kulminuje okolo 15. júla vo výške asi 58°. Večer ho najlepšie môžeme pozorovať v auguste.