Strana šípových krížov – hungaristické hnutie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Šípové kríže)
Strana šípových krížov – hungaristické hnutie
Strana šípových krížov – hungaristické hnutie
Základné informácie
SkratkaNYKP – HM
Založenie1935
Rozpustenie1945
PredsedaFerenc Szálasi
Ideológiehungarizmus, fašizmus, antisemitizmus
Ďalšie informácie
SídloAndrássy út 60
1062 Budapešť
Farbyčervená, zelená, biela

Strana šípových krížov – hungaristické hnutie (do roku 1942 Strana šípových krížov; skrátene Šípové kríže, hovorovo nyilašovci; maď. Nyilaskeresztes Párt ( – Hungarista Mozgalom)) bola maďarská fanatická antisemitská a fašistická politická strana, ktorú založil roku 1935 Ferenc Szálasi. Strana najmä spočiatku odmietala akúkoľvek podobnosť s NSDAP a bola protinemecky orientovaná, neskôr však s Nemcami spolupracovala.

Hlavným cieľom strany bolo vyvraždiť všetkých Židov a strana tento cieľ najmä v roku 1944, keď sa dostala k moci, aj aktívne realizovala. Do marca 1945 priamo zavraždila 50 000 Židov a nepriamo - podporou nemeckých úradov pri deportácii - je podľa United States Holocaust Memorial Museum zodpovedná za smrť 500 000 Židov.

Vyvražďovanie Židov v Maďarsku strana realizovala otvorene, organizovali sa hromadné vyvražďovacie akcie a výpravy po Maďarsku, v Budapešti každú noc zastrelili desiatky Židov a spravidla ich hodili do Dunaja. Okrem toho koncom roka 1944 existovalo Budapeštianske geto.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]