Šablóna:Wikipédia/Odporúčaný článok/10 2015

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Big Bang (kórejsky: 빅뱅, často štylizované ako BIGBANG) je juhokórejská chlapčenská skupina založená spoločnosťou YG Entertainment. Líder G-Dragon, T.O.P, Tchäjang, Däsong a Sungri oficiálne debutovali ako 5-členná skupina 19. augusta 2006. Prevažne hip-hopová skupina uspela so svojím prelomovým hitom „Lies“, ktorý ostal 7 týždňov za sebou na prvom mieste v hlavných kórejských hudobných rebríčkoch. V roku 2007 dostali ocenenie „Pieseň roka“ na Mnet Korean Music Festival.

Ich ďalšie vydané hity ako „Last Farewell“ a „Haru Haru“, ktoré tiež ovládli hudobné rebríčky, ešte viac zvyšovali ich úspech a popularitu. Po tom, čo Big Bang vyhrali v roku 2008 na Mnet Korean Music Festival cenu „Umelec roka“, rozšírili svoje pôsobenie aj do Japonska, kde na 9. ročníku MTV Video Music Awards Japan získali tri ocenenia. Počas svojich aktivít v Japonsku členovia začali so sólovými aktivitami. Tchäjang a G-Dragon vydali sólové albumy, G-Dragon a T.O.P vytvorili duo, Sungri a Däsong hrali v muzikáloch a hostili varieté a z T.O.P-a sa stala uznávaná filmová hviezda.

Po dvojročnej pauze sa Big Bang v roku 2011 opäť vrátili na juhokórejskú hudobnú scénu so svojím úspešným albumom Tonight. Ale propagačné akcie boli skrátené, keď sa niektorí z členov dostali do rozporu so zákonmi. Koncom roka sa Big Bang stali víťazmi v kategórii „Najlepší celosvetový interpret“ na MTV Europe Music Awards. Tri mesiace po ocenení v Európe vydali svoj najúspešnejší album Alive, ktorý bol prvým kórejským albumom, čo sa umiestnil v Billboard 200. Následne začali svoje prvé svetové turné, ktoré vyvrcholilo začiatkom roka 2013. Big Bang sú označovaní ako „Národná chlapčenská skupina“ a účasťou členov, predovšetkým G-Dragona, na skladaní a produkcii vlastnej hudby si vyslúžili v hudobnom priemysle rešpekt a uznanie. Momentálne držia rekord na Cyworld ako najpredávanejší umelec všetkých čias.

celý článok...