Bitka pri jazere Regillus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri jazere Regillus

Dioskurovia na reverze rímskeho platidla (vysvetlenie v texte).
Dátum 509, 496 alebo 493 pred Kr.
Miesto v blízkosti Frascati
Výsledok víťazstvo Rimanov
Protivníci
Rímska republika Etruskovia alebo Latinský spolok
Velitelia
Aulus Postumius,
Titus Aebutius Helva (magister equitum)
Octavius Mamilius,
Tarquinius Superbus
Zoznam bitiek pred rokom 601

Bitka pri jazere Regillus bola pravdepodobne legendárna víťazná bitka Rimanov nad Etruskami alebo latinským spolkom. Datuje sa rôzne: 509, 496 alebo 493 pred Kr..

Bitka môže byť len legendou, pre nedostatok záznamov z tohto včasného obdobia rímskej histórie. Podľa Tita Lívia sa odohrala v blízkosti mesta Tusculum a protivníkom bol latinský spolok, ktorému pomáhal Tarquinius Superbus, bývalý etruský kráľ Ríma. Rimanov viedli Aulus Postumius (rok Rímsky diktátor) a Titus Aebutius Helva (magister equitum). Octavius Mamilius, Tarquinius, a jeho syn Sextus viedli latinský spolok; prítomnosť Tarquiniov spôsobila, že Rimania bojovali s väčším odhodlaním, ako kedykoľvek predtým. Tarquinius bol zranený už na začiatku bitky, po útoku na Postumia; Aebutius medzitým zaútočil na Mamilia, ale dostal zásah do ramena, kým Mamilius utrpel menšie zranenie hrudníka. Tarquiniovi vojaci, sformovaní z vyhostených Rimanov, začali miestnych tlačiť späť, a Marcus Valerius bol zabitý oštepom, keď sa pokúsil zaútočiť na Sexta. Postumius potom zapojil do boja čerstvé sily svojej vlastnej osobnej stráže. Mamilius bol zabitý v následnom súboji s Titom Herminiom, ktorý následne padol po zásahu oštepom. Postumius prikázal svojim equitom zosadnúť z koní a zaútočiť ako pechota, a krátko nato boli vojaci latinského spolku nútení ustúpiť. Obsadený bol aj ich tábor. Postumius a Aebutius sa vrátili triumfálne do Ríma. (Titus Livius, Ab Urbe Condita 2.19)

Populárna rímska legenda hovorí, že víťazom pomohli Dioskurovia Kastor a Polydeukes, ktorí sa premenili na mladých jazdcov. Postumius na ich počesť prikázal postaviť chrám na Forum Romanum, na mieste, kde napájali svoje kone. V 19. storočí bola umelecky stvárnená v Lays of Ancient Rome Thomasa Macaulaya.