Charing Cross

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Charing Cross pozri Charing Cross (rozlišovacia stránka).
Pamatník Eleonóry Kastílskej.
Pohľad na železničnú stanicu Charing Cross.

Charing Cross je jednou z londýnskych štvrtí. Nachádza sa na severnom brehu rieky Temže v mestskom obvode Westminster.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Charing Cross, ktoré okrem vlakovej stanice nesie aj neďaleké okolie, pochádza z mena osady Charing, kde nechal kráľ Eduard I. vybudovať pamätník pre svoju zosnulú manželku Eleonóru Kastílsku. Charing Cross je oficiálne [1] považovaný za presný stred Londýna a všetky vzdialenosti v Londýne sa merajú vzhľadom k pamätnému krížu vybudovanému v Charing.

Charing Cross bol posledným z dvanástich zastavení Eleonórinho pohrebného sprievodu. Jej rakva tu spočívala počas noci pred jej pohrebným obradom vo Westminsterskom opátstve dňa 17. decembra 1290. Na každom z týchto zastavení nechal Edward postaviť pamätný kríž, z ktorých sa do dnešnej doby zachovali iba tri. Kríž, ktorý sa v súčasnosti nachádza pred stanicou Charing Cross je viktoriánskou kópiou pôvodného kríža, ktorú navrhol architekt Edward Middleton Barry.

Pôvodný kríž bol oveľa menší a menej zdobený a nachádzal sa na mieste osady Charing, na severnom konci ulice Whitehall a na južnom konci Trafalgarského námestia. Na tomto mieste sa v súčasnosti nachádza jazdecká socha kráľa Charlesa I.

Predpokladalo sa, že názov osady Charing vznikol skomolením francúzskych slov „chère Reine“ (slov.: drahá Kráľovná). Avšak pravdepodobnejšie je to, že názov pochádza zo staroanglického slova „cearring“ znamenajúceho riečny meander. Práve na mieste, kde kedysi stál Charing sa Temža dramaticky ohýba o skoro 90 stupňov.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Londýnski taxikári, riadiaci tradičné čierne taxíky, sa musia počas získavania takzvanej „The Knowledge“ naučiť všetky ulice v okruhu 6 míl od Charing Cross.

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

V blízkosti Charing Cross sa nachádza veľké množstvo kultúrnych pamiatok a iných turistických atrakcií, medzi inými aj:

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice londýnskeho metra:

Najbližšie železničné stanice: