Gaius Cornelius Gallus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gaius Cornelius Gallus
rímsky politik a básnik
Gaius Cornelius Gallus
Narodenie70 pred Kr.
Forum Julii
Úmrtie26 pred Kr.
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gaius Cornelius Gallus

Gaius Cornelius Gallus (* 70 pred Kr. – † 26 pred Kr.) bol rímsky politik a básnik.

Narodil sa v chudobnej rodine v meste Forum Julii (dnešné Fréjus)[1][2][pozn 1].

V mladosti sa presťahoval do Ríma, kde študoval u toho istého učiteľa ako Vergílius a Lucius Varius Rufus. Gallus neskôr pomohol Vergíliovi pri záchrane jeho statku v okolí Mantovy, za čo sa mu odvďačil Vergílius jednou zo svojich básní (ekloga 10).

Počas občianskej vojny sa Gallus priklonil na stranu Octaviana a bojoval proti Marcovi Antoniovi v Egypte (30 pred Kr.). Za odmenu mu po víťazstve nad svojim protivníkom pririekol Octavianus správu nad Egyptom. Roku 29 pred Kr. potlačil vzburu v Tébach. Neskôr upadol u cisára do nemilosti a bol odsúdený k vyhnanstvu a strate majetku. V roku 26 pred Kr. bol po udaní žalobcov a uznesením senátu donútený spáchať samovraždu.[pozn 2]

Cornelius Gallus bol už krátko po smrti považovaný za prvého z rady elegických básnikov, ktorí sa objavili v Ríme pod vplyvom mladorímskej básnickej školy[3]. Napísal štyri knihy milostných elégii adresovaných žene menom Lycoris (išlo o známu herečku s pseudonymom Cytheris). Gallovým veľkým vzorom bol helenistický básnik Euforión z Chalkidy, autor gréckych milostných elégii. Je možné, že Gallus niektoré Euforiónove básne sám preložil do latinčiny.

Až donedávna bol z celého Gallovho diela známy iba jediný pentameter, uno tellures dividit amne duas (jedným tokom oddeľuje dva svetadiely, o skýtskej rieke Hypanis). Až roku 1979 objav papyrusu v Qasr Ibrim v Egypte odhalil asi desať Gallových veršov (aj keď sa objavujú aj pochybnosti o autentickosti). Fragmenty štyroch básni vydaných pod Gallovým menom roku 1590 Aldom Manutiom sú dnes považované za podvrh.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hieronym: Chronicon, CLXXXVIII Olympias, 17 (27 BC): "Cornelius Gallus Foroiuliensis poeta, a quo primum Aegyptum rectam supra diximus, XLIII aetatis suae anno propria se manu interfecit"
  2. SYME, Ronald. The Origin of Cornelius Gallus. [s.l.] : Cambridge University Press, 1938. (The Classical Quarterly; zv. 32.) Dostupné online. (anglicky)
  3. Ov. Tr. IV

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Syme ale uvažuje i o Cividale del Friuli, ktoré sa v staroveku tiež menovalo Forum Julii. Jean-Paul Boucher navyše pridáva Vogheru, ktorej názov bol Forum Iulii Iriensium. V neposlednom rade Hieronym výrazom Foroiuliensis výslovne nehovorí, že to bolo Gallovo rodisko. Týmto pomenovaním mohol byť zdôraznený fakt, že niekedy po roku 30 pred Kr. dal Gallus vytýčiť obelisk na námestí Forum Iulium v Alexandrii, sídle svojej novo vzniknutej eyptskej prefektury. Tento obelisk dal v roku 40 odviesť cisár Caligula do Ríma, kde dnes stojí na Piazza San Pietro.
  2. SUETONIUS, s. 117

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.