Izzy Stradlin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Izzy Stradlin
americký gitarista
americký gitarista
Narodenie8. apríl 1962 (62 rokov)
Lafayette, Indiana, USA
Odkazy
Webstránkachopaway.com
CommonsSpolupracuj na Commons Izzy Stradlin

Izzy Stradlin vlastným menom Jeffrey Dean Isbell (* 8. apríl 1962, Lafayettee, Indiana) je americký gitarista, známy z pôsobenia v hard rockovej skupine Guns N’ Roses. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia to bol Izzy, kto spolu so spevákom Axlom Rosom bol zodpovedný za napísanie piesní a ich úspechu. Hoci Slash bol jedinečný gitarista, ktorý sa podieľal na formovaní celkového zvuku skupiny, bol to Izzy kto napísal text a zložil hudbu k takým piesňam ako Patience, Think About You, Mr. Brownstone, 14 Years, Double Talkin' Jive a You Could Be Mine. Samozrejme, nachádza sa tam pár klasických piesní, u ktorých sa Izzy nepodieľal na ich napísaní. Počas štyroch albumoch, na ktorých vystupoval, on a Slash chrlili množstvo riffov, ktoré konkurovali najlepším rockovým skupinám všetkých čias.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jeffrey Isbell je rodné meno Izzyho, narodil sa v Lafayette, kde aj vyrastal. Na život v Lafayette Izzy povedal: „Bolo tam v pohode vyrastať. Je tam súd, vysoká škola, rieka a železničné koľaje. Je to malé mesto, tak tam nebolo veľmi čo robiť. Jazdili sme na bicykloch, fajčili „trávu“, dostávali sa do ťažkostí - bolo to pekné Beavis a Butt-headské mestečko, naozaj“.

Izzyho prvé hudobné vzory boli Alice Cooper a Led Zeppelin, avšak najviac na neho vplývala jeho stará mama, ktorá mala skupinu so svojimi priateľmi. Izzy presvedčil rodičov, aby mu kúpili bicie. S nimi vydržal až do roku 1983, keď prešiel na gitaru, pre ktorú sa ľahšie písali piesne a tiež autori hudby mali lepšiu šancu zarobiť peniaze. Na strednej škole Izzy hrával v kapele s pár kamarátmi. Jeden z nich bol William Bailey, známejší Axl Rose. "Na strednej sme boli chalani s dlhými vlasmi. Buď ste boli fanúšikovia alebo stoni. Neboli sme fanúšikovia, tak sme sa prestali len tak potĺkať. Hrali sme nové verzie niektorých piesní v garáži. Neboli tam žiadne kluby, kde by sme mohli hrať, tak sme nikdy nevystúpili mimo garáže. Axl bol nesmelý, keď spieval. Ale vždy som vedel, že je spevák.

Guns N’ Roses[upraviť | upraviť zdroj]

Po vyštudovaní sa Izzy rozhodol, že Indiana nie je miesto, kde by sa mohla jeho hudobná kariéra ďalej vyvíjať. Skúšal šťastie ako bubeník, potom krátku dobu hrával na basgitare. Po pár rokoch v Los Angeles, Axl zavolal Izzyho do svojej skupiny Rose, ktorá sa neskôr premenovala na Hollywood Rose a bola to prvá skupina, kde Izzy hral na gitare. V roku 1984 zrazu skupinu opustil, aby sa pripojil k súčasti Sunset Stripu, Londonu (ktoré sa točilo okolo Nikkiho Sixxa z Mötley Crüe rovnako ako Blackieho Lawlessa z W.A.S.P). Avšak vrátil sa k Axlovi v čase, keď skupina odohrala posledné vystúpenie toho roku v klube Dancing Waters.

Rose sa stali Hollywood Rose, rozpadli sa a znova spojili a vytvorili skupinu Guns N’ Roses. História počiatku skupiny je veľmi zmätená, ale v júni 1985, najpamätnejšia zostava vyrazila na svoje prvé turné. Neblaho známe Hell Tour sa tiahlo západným pobrežím a skončilo v Seattli, v rodisku basgitaristu skupiny Duffa McKagana.

Keď skončilo turné Appetite for Destruction tak Izzy spolu s Slashom, Duffom a Stevenom sa išli opiť a vzali si tiež nejaké drogy. Na rozdiel od týchto troch, Izzy dokázal prekonať pokušenie neustálej opitosti a odvykol si. Povedal, že koncertovanie spolu s Aerosmith v roku 1988 bolo pre neho veľkým zdrojom inšpirácií. „Bolo to ako, vďaka Bohu, by sme stretli nejakých ľudí čo to nepobabrali. Išiel som von, aby som sa pozeral a oni zneli naozaj úžasne! Myslel som si, že budeme musieť piť tie blbosti, aby sme s nimi držali krok, lebo boli naozaj dobrí, viete? A u nás to bola hudba, ktorá už ústupila do pozadia týmto všetkým blbostiam...“, povedal. čo ho nakoniec presvedčilo, aby zanechal drogy bol neblaho známy incident na palube lietadla, v ktorom ho zatkli za vymočenie sa v palubnej kuchyne. Po tejto príhode sa Izzy podrobil močovému testu na drogy.

Izzy pôsobil ako najtichší člen v najnebezpečnejšej skupine na svete a to sa potvrdilo v roku 1991 počas turné Get In The Ring Motherfucker. Izzy už viac necestoval spolu so skupinou. On, jeho švédska manželka Aneka a jeho pes (môžete ho vidieť vo videoklipe k piesni Sweet Child O' Mine) mali súkromný autobus, na ktorom sa vozili z jedného vystúpenia na druhé. Okomentoval to tak, že to musel urobiť, aby ostal „čistý“, kým bol naokolo takých ľudí, ktorí stále brali drogy.

Izzy opustil skupinu v novembri 1991.

Po odchode z Guns N’ Roses[upraviť | upraviť zdroj]

Po odchode z kapely sa vrátil späť do Indiany, kde začal nahrávať piesne pre svoj prvý sólový album Izzy Stradlin and the Ju Ju Hounds so skupinou Ju Ju Hounds. Hudba bola jednoduchšia než na albumoch Use Your Illusion I a Use Your Illusion II. Dostali skvelé ohlasy čo vyústilo do svetového turné.

V roku 1993, náhrada za Izzyho Gilby Clarke mal nehodu na motorke a poranil si zápästie. Turné v Európe bolo ohrozené. Bolo potrebné okamžité riešenie a Izzy ho zatiaľ zastúpil. Potom čo si splnil svoje povinnosti sa Izzy okamžite vrátil do Indiany, aby si oddýchol od hudby.

Počas týchto „nečinných“ rokov Izzy cestoval a venoval veľa času dvom svojim záľubám: motory a pretekanie. Dokonca si postavil trať blízko svojho domu. V roku 1998 sa vrátil na hudobnú scénu so svojím druhým albumom 117°. Predtým však mal len malý záujem o kampaň k albumu - rozdal len zopár rozhovorov - a odohral pár koncertov. To malo za následok, že to bol posledný album vo vydavateľstve Geffen. Vo veľkom zlúčení sa vydavateľstva do Dreamworks, Stradlin a ďalší umelci boli vyhodení (vrátane McKagana). Jeho tretí album Ride On, album len pre Japonsko, vydal vo vydavateľstve Universal Victor. Tentokrát Stradlin naozaj urobil menšie turné po Japonsku ako kampaň. Štvrtý album s názvom River vyšiel v roku 2001.

Niektorí z bývalých členov ho žiadali, aby sa pripojil k Velvet Revolver v čase vzniku skupiny, ale odmietol to, kvôli neochote spolupracovať s ich spevákom a tiež neznášal život na ceste.

V roku 2003 vydal šiesty album Like A Dog. Urobil niekoľko propagačných klipov, ale nikdy neboli zverejnené. O dva roky neskôr jeho fanúšik Will Villiers spísal petíciu, aby Izzy predal tie propagačné klipy svojim fanúšikom. Petícia bola úspešná, obsahovala vyše tisíc podpisov. Izzy kontaktoval tvorcu petície a rozhodol sa vydať Like A Dog, predávaný za 20 dolárov svojim fanúšikom.

V roku 2004 sa Izzy Stradlin a Duff McKagan objavili na albume Bubblegum, ktorého autorom je Mark Lanegan.

Na začiatku roku 2006 vyhlásil, že zvažuje vydania niekoľkých skladieb, ktoré vyradil z predchádzajúcich albumov. Tiež povedal, že nový album je už takmer dokončený a čoskoro bude vydaný.

Tiež sa objavila informácia, že Stradlin a Rose sa napravili svoje naštrbené vzťahy a sú znova priateľmi. Správa vyšla potom čo Rose navštívil Stradlinov narodeninový večierok v New Yorku.

17. mája 2006 sa Izzy objavil na pódiu s Guns N’ Roses, aby zahral s nimi piesne Nightrain, Think About You a Patience. Izzy tiež odohral päť piesní na britskom festivale Download Festival v júni a v auguste v Nijmegene, Holandsko. Boli to piesne Patience, Nightrain, Think About You, Used To Love Her a Paradise City.

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]