Jozef Néčei

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Néčei
uhorský kráľovský poštmajster, zberateľ starožitností
uhorský kráľovský poštmajster, zberateľ starožitností
Narodenie27. august 1842
Oslany
Úmrtie17. január 1929 (86 rokov)
Vráble
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jozef Néčei

Jozef Néčei (Jozef Nécsey, * 27. august 1842 Oslany – † 17. január 1929 Vráble) bol uhorský kráľovský poštmajster, zberateľ starožitností a zakladateľ Tekovského múzea v Leviciach zemianskeho pôvodu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Rod Néčeiovcov pochádzal zo zemianskej rodiny z Oslian. Narodil sa v rodine Jána Néčeia a jeho manželky Antónie rod. Hirošovej. V roku 1862 sa vyučil za poštmajstra. Najskôr pôsobil na poštách v Komárne a Dunamenti Iszák. V roku 1869 nastúpil na Kráľovskú poštu do Vrábeľ. Funkciu vedúceho pošty vykonával 43 rokov.

Na Požitaví zbieral starožitnosti a sám uskutočňoval amatérske archeologické prieskumy. Nazhromaždil obrovské množstvo starožitností, tieto sa neskôr stali základom pre založenie Tekovského múzea v Leviciach, ktoré založili krátko pred jeho smrťou v roku 1927.

Spolu so svojou manželkou Idou rod. Agárdyovou mal šesť detí: Antóniu, Vojtecha, Ernesta, Šarlotu, Štefana a Ladislava. Ich rodinu však postihlo niekoľko tragédii. Po úmrtí Ernesta a Vojtecha nasledovali úmrtia ďalších členov rodu. Najskôr to bola smrť syna Ladislava, ktorý zomrel na tuberkulózu v Budapešti. Neskôr syn Štefan, ktorý pre neopätovanú lásku spáchal v Mníchove v roku 1902 samovraždu. Šarlota bola mentálne postihnutá, nemala žiadnych potomkov. Antónia odišla do Austrálie. Smrťou Jozefa Néčeia vymrela vrábeľská vetva rodu po meči.

Pochovaný je spolu s rodinou v rodinnej hrobke vo vrábeľských vinohradoch.

 Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]