Neoptolemos (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neoptolemos zabíja trójskeho kráľa Priama, čiernofigúrová amfora, cca 520 – 510 pred Kr.

Neoptolemos (starogr. ΝεοπτόλεμοςNeoptolemos, latinsky Neoptolemus) je v gréckej mytológii syn hrdinu Achillea a jeho manželky Déidameie.

Neoptolemos sa narodil na ostrove Skiros, kde vládol kráľ Lykomédes, otec jeho matky Déidameie. Tam pred odchodom do trójskej vojny žil aj jeho otec, preslávený Achilles. Keď Achilles pred Trójou padol, priplával na Skiros ithacký kráľ Odysseus a vyzval Neoptolema, aby sa pripojil k achájskemu vojsku. Neoptolemos ochotne súhlasil a s Odysseom do Tróje odišiel. Keďže mladý Neoptolemos vynikal silou i odvahou čoskoro v achájskom vojsku zaujal miesto svojho otca.

Keď sa Achájci v útrobách trójskeho koňa postaveného z dreva dostali ľsťou za brány mesta, Neoptolemos so svojím oddielom dobyl kráľovský hrad. Zabil starého kráľa Priama pred očami jeho manželky a detí. Zmocnil sa Andromachy, vdovy po trójskom hrdinovi Hektorovi, ktorý bol zabitý v súboji s Achilleom.

Po návrate z vojny sa Neoptolemos usadil vo Fthii, kde zdedil vládu po svojom dedovi Péleovi. Potom sa oženil s Hermionou, dcérou spartského kráľa Menelaa a jeho manželky Heleny. Hermiona bola predtým snúbenicou Oresta, syna vrchného veliteľa gréckych vojsk, mykénskeho kráľa Agamemnóna. Orestes preto neskôr Neoptolema zo žiarlivosti zabil a stal sa sám Hermioniným manželom.

Neoptolemos sa nestal taký slávny ako jeho otec, práve naopak. Býva označovaný ako "horší syn lepšieho otca". Vojna ho zmenila na surového zabijaka a násilníka.

Odraz v umení[upraviť | upraviť zdroj]

Starovekými umelcami nebol veľmi obľúbený a zachovalo sa len málo jeho vyobrazení. Najznámejšia je vázová maľba z 5. stor. pred Kr., zvaná Dobytie Tróje je v múzeu v Aténach.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]