Tuleň obyčajný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tuleň obyčajný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Phoca vitulina
Synonymá
Callocephalus vitulinus, Phoca insularis

Mapa rozšírenia tuleňa obyčajného
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tuleň obyčajný (zriedkavo neformálne prístavný tuleň; lat. Phoca vitulina) je najrozšírenejší plutvonožec, žijúci v miernom arktickom pobreží Severnej pologule. Najrozšírenejšie druhy plutvonožcov sa vyskytujú v pobrežných vodách severného Atlantického oceánu, Tichého oceánu, Baltského a Severného mora.

Tulene sú sfarbením hnedé, strieborne-biele, hnedasté alebo sivé s výraznými nozdrami tvaru V. Dospelý jedinec môže dosiahnuť dĺžku 1,90 metra a hmotnosť až 170kg. Vrstva podkožného tuku mu pomáha udržiavať telesnú teplotu. Samice sa dožívajú dlhšieho veku ako samce (30-35 vs. 20-25 rokov). Tulene zvyčajne oddychujú na skalnatých miestach (ale môžu použiť aj ľad alebo piesok), ak sú chránené pred poveternostnými podmienkami a predátormi. Samci môžu bojovať medzi sebou vo vode aj na súši. Samici sa po deviatich mesiacoch tehotenstva narodí jedno mláďa o ktoré sa stará sama. Tulenie mláďa môže vážiť 16kg a sú schopné plávať a potápať sa niekoľko hodín po narodení. Vďaka výživnému mlieku ich samica odstaví od mlieka po 4 až 6 týždňoch.

Celosvetová populácia sa odhaduje na 315 - 500 tisíc, ale niektoré poddruhy môžu byť ohrozené [1]

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý raz ho v roku 1758 opísal švédsky botanik a zoológ Carl Linné. Tuleň obyčajný má veľa poddruhov. P. vitulina concolor je jeden z piatich poddruhov tuleňa obyčajného, ktorý opísal James Ellsworth De Kay. Ďalším poddruhom je Phoca vitulina mellonae, ktorý opísal Doutt.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tuleň obyčajný obýva pobrežie severného Atlantiku a severného Pacifiku. Jeho globálna populácia má zhruba 400 – 500 tisíc jedincov. Na súši sa plazí po bruchu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Váži 55 – 170 kg. Je dlhý 1,4 – 1,9 m. Pod veľkými očami sú tesne pri sebe postavené nozdry v tvare písmena V. Farba tela je variabilná, väčšinou tmavohnedá alebo svetlo sivohnedá s malými škvrnami. Tuleň obyčajný je oportunistický druh a môže tiež spôsobovať problémy v oblastiach rybolovu. Jeho hlavnou potravou sú slede, hlaváče, šťukozubce a tresky, ktoré loví pri ponoroch trvajúcich 3 – 5 minút.

Poddruhy[upraviť | upraviť zdroj]

Druh sa delí na päť poddruhov[2]:

  • Phoca vitulina ssp. richardii
  • Phoca vitulina ssp. concolor
  • Phoca vitulina ssp. mellonae
  • Phoca vitulina ssp. stejnegeri
  • Phoca vitulina ssp. vitulina

Chov v zoo[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku sa chovu tuleňov od roku 2007 ako jediná venuje Zoologická záhrada Košice[3]. Aktuálne (od. r.2016) zoo chová tuleňov obyčajných (v minulosti tu chovali tulene sivé).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lowry, L. 2016. Phoca vitulina. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T17013A45229114. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T17013A45229114.en. Retrieved on 01 May 2020.
  2. http://www.iucnredlist.org/search/details.php/17013/summ
  3. https://cestovanie.sme.sk/c/3059226/kosicka-zoo-ma-ako-jedina-na-slovensku-tulene-ziskala-ich-z-chomutova.html

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tuleň obecný na českej Wikipédii. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harbor seal na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).