Klinčekovec voňavý: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: io:Kariofilo
Rudko (diskusia | príspevky)
Riadok 33: Riadok 33:


==Korenie (klinčeky) ==
==Korenie (klinčeky) ==
Klinčeky sú silno voňajúce a štipľavo chutiace sušené pupene kvetov. V Európe sú klinčeky známe od včasného stredoveku. Na obchodovanie s klinčekmi mali dlhý čas [[monopol]] Holanďania, ktorí klinčeky prepravovali hlavne z [[Ambon]]u, a aj dnes sa značná časť klinčekov prekladá v [[Rotterdam]]e a [[Amsterdam]]e.
Klinčeky sú silno voňajúce a štipľavo chutiace sušené pupene kvetov. V Európe sú klinčeky známe od včasného stredoveku. Na obchodovanie s klinčekmi mali dlhý čas [[monopol]] Holanďania, ktorí klinčeky prepravovali lodnou dopravou, hlavne z [[Ambon]]u. Aj dnes sa značná časť klinčekov prekladá v [[Rotterdam]]e a [[Amsterdam]]e.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 11:10, 23. máj 2010

Klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum)
Klinčeky
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Syzygium aromaticum
Linnaeus
Synonymá
Eugenia caryophyllata
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Klinčekovec voňavý (lat. Syzygium aromaticum alebo Eugenia caryophyllata) je strom z čeľade myrtovité. Známy je korením nazývaným klinčeky (zastarane hrebíčky).

Strom

Strom pochádza z Molúk. Je to vždyzelená rastlina, ktorá môže dosiahnuť až výšku 20 metrov. Medzičasom sa pestuje takmer po celom svete.

Korenie (klinčeky)

Klinčeky sú silno voňajúce a štipľavo chutiace sušené pupene kvetov. V Európe sú klinčeky známe od včasného stredoveku. Na obchodovanie s klinčekmi mali dlhý čas monopol Holanďania, ktorí klinčeky prepravovali lodnou dopravou, hlavne z Ambonu. Aj dnes sa značná časť klinčekov prekladá v Rotterdame a Amsterdame.

Iné projekty

Zdroje

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gewürznelke na nemeckej Wikipédii.