Quebec: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: arz:كيبك
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Odobral: arz:كيبك
Riadok 85: Riadok 85:
[[ar:كيبك]]
[[ar:كيبك]]
[[arc:ܩܝܒܩ (ܗܘܦܪܟܝܐ)]]
[[arc:ܩܝܒܩ (ܗܘܦܪܟܝܐ)]]
[[arz:كيبك]]
[[ast:Quebec]]
[[ast:Quebec]]
[[az:Kvebek]]
[[az:Kvebek]]

Verzia z 08:54, 24. jún 2012

O rovnomennom meste pozri Quebec (mesto).

Šablóna:Kanadská provincia alebo teritórium Quebec (- z angl.) alebo Québec (-z fr.), výslovnosť pozri nižšie, je jedna z desiatich kanadských provincií a zároveň jediná frankofónna.

Výslovnosť

Pôvodom anglické slovo Quebec má angl. výslovnosť: [kwibek], [kwəbek], [kibek] alebo [kəbek], pričom prízvuk je na druhej slabike[1]. Slovenská výslovnosť znie [kvibek] [2]. Pôvodom francúzske slovo Québec má fr. výslovnosť [kebek], pričom prízvuk je na druhej slabike, a slov. výslovnosť [kebek].

Demografia

Etnické zloženie

Quebec sa od ostatných provincií Kanady odlišuje svojím jazykovým a etnickým zložením. Väčšina obyvateľov za svoj materinský jazyk pokladá francúzsky jazyk (80,8%). Anglický jazyk za materinský jazyk považuje len 7,8% obyvateľov. Približne 0,7% obyvateľov za materinské jazyky považuje angličtinu aj francúzštinu. Asi 10,6% obyvateľov používa iné jazyky (španielčina, taliančina, ukrajinčina, arabčina, čínština, nemčina, poľština, gréčtina a iné)
Takmer 60,1% obyvateľov sa považuje za Kanaďanov. Na druhom mieste sa 28,9% obyvateľov hlási k Francúzom. Asi 5,5% k Írom, 4% k Talianom, 3,3% k Angličanom,, asi 3% k Indiánom, 2,7% k Škótom, 1,2% k Číňanom, 1,23% k Haiťanom, 0,89 ku Grékom, 0,84 k Poliakom, 0,83% k Libanončanom, 0,49% k Maročanom, 0,54% k Rumunom,...

Náboženstvo

Dominantným náboženstvom v provincii je rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa hlási až 83,23% obyvateľov provincie. Ide hlavne o obyvateľov francúzskeho pôvodu, ale aj potomkov prisťahovalcov z Talianska, Poľska, Írska a iných katolíckych krajín.

Protestantov je 4,71%, čo je najmenej v Kanade. Najviac z nich sa hlási k anglikánom (1,2%), k Zjednotenej cirkvi Kanady (0,74%). Baptistov je 0,50%, luteránov 0,14%, pentekostalistov 0,32%, Svedkov Jehovových 0,41%.

K pravosláviu sa najviac hlásia potomkovia vysťahovalcov z Grécka, Rumunska, Ruska, Ukrajiny a Libanonu - 1,41%.

Pribúda aj počet vyznavačov islamu (1,52%), budhizmu (0,58%), hinduizmu (0,34%).

Bez vyznania je 5,80% obyvateľov.

Referencie

  1. American Heritage Dictionary; Columbia Encyclopedia; Hais, K. et al.: Velký anglicko-český slovník
  2. PSP

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Quebec


Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA