Karma: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: uk:Карма
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ka:კარმა
Riadok 16: Riadok 16:
[[Kategória:Budhizmus]]
[[Kategória:Budhizmus]]
[[Kategória:Joga]]
[[Kategória:Joga]]




[[als:Karma]]
[[als:Karma]]
Riadok 39: Riadok 37:
[[it:Karma]]
[[it:Karma]]
[[ja:業]]
[[ja:業]]
[[ka:კარმა]]
[[lt:Karma]]
[[lt:Karma]]
[[nl:Karma]]
[[nl:Karma]]

Verzia z 04:47, 20. august 2007

Karma alebo karman alebo (v pálí)kamma je rozhodujúci faktor dharma-čakry; podľa indického náboženstva dielo, skutky, vplyv vnútorného presvedčenia na ľudské konanie.

Človek je to, čo urobil alebo čo robí, jeho dielo je materský život, v ktorom sa rodí; t. j. človek svojim konaním určuje, kde, v akom materskom živote sa opäť narodí. Karman je tak vlastne označením transcendentného zákona, ktorý určuje, že človek bude v ďalšom živote žať to, čo zasial v predošlom. Z údelu človeka, dobrého alebo zlého, možno teda podľa názoru Indov vyčítať, ako konal v predchádzajúcom živote.

Pojem karmanu vykryštalizoval v upanišádach a ovplyvnil nielen hinduizmus, ale je aj v pozadí všetkých náboženských prúdov, ktoré vznikli na pôde Indie. V istom zmysle by sme mohli predstavu karmy považovať za výsledok tematizácie a rozboru fenoménov praxe.

Karma v joge

Karma v joge je krijá - očistný a adaptačný proces. Slovo karma znamená, že naše bežné povinnosti a bežná činnosť napomáhajú očistenie mysle, pokiaľ zmeníme svoje postoje k nim. Ide tu o rôzne očistné procedúry, napríklad výplachy vodou alebo vzduchom a pod.


Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.