Breg: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: nn:Breg
Wwooter (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Rieka
Rieka '''Breg''' je najdlhší prítok rieky [[Dunaj]]. Pramení vo výške 1078 m v [[Čiernom Lese]] neďaleko mestečka [[Furtwangen]]. Prameň rieky sa nazýva aj [[prameň Dunaja]] a je to chránený prírodný pamätník. Breg sa spája s riečkou [[Brigach]] neďaleko mesta Donaueschingen a vytvára tak rieku Dunaj.
|Názov = Berg
|Obrázok = BregDonaubron2.jpg
|Vznik = [[Čierny les]]
|Ústie = [[Dunaj]]
|Dĺžka toku = 49
|Plocha povodia = 291
}}

Rieka '''Breg''' je najdlhší prítok rieky [[Dunaj]]. Pramení vo výške 1078 m v [[Čierny les|Čiernom lese]] neďaleko mestečka [[Furtwangen]]. Prameň rieky sa nazýva aj prameň [[Dunaj]]a a je to chránený prírodný pamätník. Breg sa spája s riečkou [[Brigach]] neďaleko mesta [[Donaueschingen]] a vytvára tak rieku Dunaj.


[[Povodie]] Bregu má plochu 291,2 km² a jej prameň leží asi 100 m od rozvodia [[Dunaj]]/[[Rýn]] (najväčšie európske [[rozvodie]]). Iba 200 m odtiaľ pramení rieka [[Elz]], ktorá ústí do Rýna.
[[Povodie]] Bregu má plochu 291,2 km² a jej prameň leží asi 100 m od rozvodia [[Dunaj]]/[[Rýn]] (najväčšie európske [[rozvodie]]). Iba 200 m odtiaľ pramení rieka [[Elz]], ktorá ústí do Rýna.
Pretože je Breg najdlhším prítokom Dunaja, považuje sa za geografický [[prameň Dunaja]].
Pretože je Breg najdlhším prítokom Dunaja, považuje sa za geografický prameň Dunaja.

== Externé odkazy ==
{{deu icon}} [http://www.badische-seiten.de/impressionen/index.php?action=showgallery&pfad=Bregquelle Obrázky Bregu]


[[Kategória:Rieky v Nemecku]]
[[Kategória:Rieky v Nemecku]]

Verzia z 15:35, 29. august 2007

Šablóna:Rieka

Rieka Breg je najdlhší prítok rieky Dunaj. Pramení vo výške 1078 m v Čiernom lese neďaleko mestečka Furtwangen. Prameň rieky sa nazýva aj prameň Dunaja a je to chránený prírodný pamätník. Breg sa spája s riečkou Brigach neďaleko mesta Donaueschingen a vytvára tak rieku Dunaj.

Povodie Bregu má plochu 291,2 km² a jej prameň leží asi 100 m od rozvodia Dunaj/Rýn (najväčšie európske rozvodie). Iba 200 m odtiaľ pramení rieka Elz, ktorá ústí do Rýna. Pretože je Breg najdlhším prítokom Dunaja, považuje sa za geografický prameň Dunaja.

Externé odkazy

(po nemecky) Obrázky Bregu