Vedecký konsenzus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Lucia M. (diskusia | príspevky)
základná definícia
 
Lucia M. (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
Vedecké konsenzum je kolektívne posúdenie, zaujatie stanoviska a názoru výskumníkov v špecifickom vednom odbore v špecifickom momente. Vedecký konsenzus je určený zhodou názoru významnej väčšiny vedcov.
Vedecké konsenzum je kolektívne posúdenie, zaujatie stanoviska a názoru výskumníkov v špecifickom vednom odbore v špecifickom momente. Vedecké konsenzum je určené zhodou názoru významnej väčšiny vedcov.
Konsenzus sa dosahuje prostredníctvom komunikácie na konferenciách, procesom publikácií a tzv. [[peer review]] procesom, v ktorom sa vedecké publikácie posudzujú a potvrdzujú viacerými rovnocennými vedeckými stranami, čím sú autori nútení dodržiavať vedecké štandarty. Na publikácie a ocenenia, ktoré neprešli týmto procesom sa vo vedeckých a univerzitných kruhoch pozerá s nedôverou. V kontroverzných prípadoch sa k nemu dospieva hlasovaním.
Konsenzum sa dosahuje prostredníctvom komunikácie na konferenciách, procesom publikácií a tzv. [[peer review]] procesom, v ktorom sa vedecké publikácie posudzujú a potvrdzujú viacerými rovnocennými vedeckými stranami, čím sú autori nútení dodržiavať vedecké štandarty. Na publikácie a ocenenia, ktoré neprešli týmto procesom sa vo vedeckých a univerzitných kruhoch pozerá s nedôverou. V kontroverzných prípadoch sa k nemu dospieva hlasovaním.

Verzia z 06:22, 19. júl 2005

Vedecké konsenzum je kolektívne posúdenie, zaujatie stanoviska a názoru výskumníkov v špecifickom vednom odbore v špecifickom momente. Vedecké konsenzum je určené zhodou názoru významnej väčšiny vedcov. Konsenzum sa dosahuje prostredníctvom komunikácie na konferenciách, procesom publikácií a tzv. peer review procesom, v ktorom sa vedecké publikácie posudzujú a potvrdzujú viacerými rovnocennými vedeckými stranami, čím sú autori nútení dodržiavať vedecké štandarty. Na publikácie a ocenenia, ktoré neprešli týmto procesom sa vo vedeckých a univerzitných kruhoch pozerá s nedôverou. V kontroverzných prípadoch sa k nemu dospieva hlasovaním.