Psychokinéza: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 23: Riadok 23:
* zmena formy predmetov
* zmena formy predmetov
* vznietenie [[oheň|ohňa]] ([[pyrokinéza]])
* vznietenie [[oheň|ohňa]] ([[pyrokinéza]])
* zamrazenie [[voda|vody]] na ľad
* zamrazenie [[voda|vody]] na ľad ([[cryokinéza]])
* posúvanie predmetov
* posúvanie predmetov ([[telekinéza]])
* vyvolanie zmien [[elektrické napätie|elektrického napätia]]
* vyvolanie zmien [[elektrické napätie|elektrického napätia]]



Verzia z 21:44, 26. október 2007

Psychokinéza (skratka PK) alebo telekinéza je v oblasti parapsychológie pohybovanie hmotnými predmetmi pomocou mentálneho vplyvu bez fyzického kontaktu. No neide len o pohybovanie predmetmi, ale taktiež aj o ich deformáciu.

Telekinéza je schopnosť, ktorá musí mať solídny základ, aby sa mohla ďalej rozvíjať. Tým základom je hlavne riadenie toku energie a jej smerovanie na jedno miesto. Niektorým ľuďom sa stáva, že ich pri dlhšom tréningu telekinézy začne bolieť hlava. Je to pravdepodobne spôsobené náhlym odchodom väčšieho množstva energie. Pokiaľ sa vám to stane, na nejakú dobu si od cvičenia odpočinte.

Najčastejšou chybou je asi to, že sa ľudia boja, lebo neveria, že to naozaj pôjde. Jedna z najdôležitejších vecí je viera. Bez viery to neide a ani nikdy nepôjde. Pokiaľ nebudete veriť, že aj vy to naozaj dokážete, tak to nepôjde. Ďalšou z vecí je strach. Nebojte sa toho. Nie je to nič nebezpečné.

Pokusy

Pokusy s psychokinézou sú založené na pozorovaní osoby, ktorá deklaruje svoju schopnosť sústredením vôle vyvolať psychokinetický jav a pozorovaním (meraním) prostredia, v ktorom a na ktoré pôsobí. Sleduje sa výkonnosť a najmä vierohodnosť javu (vylúčenie skrytého pôsobenia iného známeho fyzikálneho princípu, ktorý by mohol pozorovanú psychokinetickú manifestáciu vyvolať). Po dôslednom vylúčení podvodníkov doteraz ostáva isté množstvo nevysvetlených prejavov, ktoré sú do skupiny PK zaradené.


Podstata a princíp

Princíp a podstata psychokinézy zatiaľ nie je jednoznačne známa či dokázaná. Sú rôzne ambiciózne pokusy vysvetliť tieto javy magneticky, elektricky, pomocou fluida (ktorého podstata väčšinou nie je známa). Jediné rozhranie, na ktorom sa zatiaľ experimentátori spoľahlivo môžu zhodnúť, je však sústredená predstava daného javu na strane človeka a potom samotný jav na strane druhej (ak nastane). Pokusy o vysvetlenie princípu medzi týmito dvoma rozhraniami je vo verejne dostupnej literatúre veľmi rozpačité.


Prejavy

Prejavy psychokinézy boli pozorované nielen v blízkosti človeka, ktorí sústredením vôle jav vyvolal, ale aj na väčšie vzdialenosti, z čoho by sa dalo usúdiť, že v oblasti PK priestor nehrá rolu. Príklady prejavov PK:

Dejiny

Medzi historicky najznámejšie psychokinetické manifestácie patria napríklad biblické Ježišovo chodenie po vode, nasýtenie tisícov ľudí pár chlebmi. Z Indie sú známe levitácie jogínov. A.D.Neale opisuje vo svojich zápiskoch z pobytu v komunite tibetských mníchov tréningy, pri ktorých mladí mnísi súťažili, kto vysuší v mráze vonku na svojom tele za noc viac mokrých plachiet, starších mníchov, ktorí dali prednosť meditácii vo výške niekoľkých metrov nad zemou, či špeciálnych mníchov-poslov, ktorí dokázali v drsnej prírode tibetského pohoria v hlbokom sústredení prekonať desiatky kilometrov skokmi s dĺžkou desiatok metrov.

PSI-wheel

Základným cvičebným nástrojom je takzvaný psi wheel. Položte psi-wheel pred seba na stôl a priložte k nemu svoju ruku. Pozerajte sa naňho pasívne. Nesnažte sa myslieť na nič, nevizualizujte, neprikazujte. Len sa na wheel dívajte a pozorujte ho. Už pri tomto cvičení sa psi-wheel môže začať chvieť alebo dokonca aj točiť. Ak sa tak nestane, nevadí. Po niekoľkých cvičeniach sa vám to určite podarí. Pokiaľ sa už váš wheel pohol, ste na dobrej ceste. Teraz môžete skúsiť zapojiť vizualizáciu. Myslite na prúdenie energie a na to, ako sa wheel točí. Musíte tomu veriť.