Horúci Jupiter: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
IW-BOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: hu:Forró Jupiter
d robot Zmenil: hu:Forró jupiter
Riadok 18: Riadok 18:
[[fi:Kuuma jupiter]]
[[fi:Kuuma jupiter]]
[[fr:Jupiter chaud]]
[[fr:Jupiter chaud]]
[[hu:Forró Jupiter]]
[[hu:Forró jupiter]]
[[it:Pianeta gioviano caldo]]
[[it:Pianeta gioviano caldo]]
[[ja:ホット・ジュピター]]
[[ja:ホット・ジュピター]]

Verzia z 10:03, 14. november 2007

Umelcova predstava planéty HD 209458b (Osiris)

Horúci Jupiter alebo aj roaster, pegasid alebo planéta Pegasi je trieda extrasolárnych planét, ktorých hmotnosť je blízka alebo vyššia ako hmotnosť Jupitera (1,9 × 1027 kg), ale na rozdiel od slnečnej sústavy, kde Jupiter obieha okolo Slnka vo vzdialenosti 5 AU, planéty typu horúci Jupiter obiehajú vo vzdialenosti okolo 0,05 AU od materskej hviezdy, čo je osmina vzdialenosti Merkúra od Slnka.

Medzi hlavné charakteristiky horúcich Jupiterov patria nasledovné:

  1. Je pri nich omnoho väčšia pravdepodobnosť prechodu cez disk ich hviezdy pri pozorovaní zo Zeme ako pri planétach rovnakej hmotnosti na vzdialenejších dráhach.
  2. Vzhľadom na vysokú úroveň izolácie majú omnoho nižšiu hustotu ako by sa očakávalo.
  3. Predpokladá sa, že všetky takéto planéty sa dostali na svoju súčasnú polohu neskôr, pretože inak by nemali dosť materiálu tak blízko hviezdy na to, aby mohli vzniknúť na mieste.
  4. Všetky majú nízku excentricitu, pretože ich dráhy boli sformované do tvaru kruhu alebo sú formované procesom librácie. Toto spôsobuje aj synchronizáciu rotácie planéty s obežnou dobou, teda stále sú natočené ku hviezde rovnakou stranou.

Horúce Jupitery sú najľahšie detekovateľné planéty pomocou metódy radiálnych rýchlostí, pretože oscilácie ich hviezd sú pomerne veľké a rýchle v porovnaní s inými typmi planét.