Nadoblička: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Metju (diskusia | príspevky)
wikify
 
Metju (diskusia | príspevky)
wikify
Riadok 1: Riadok 1:
Nadobličky sú párové žľazy s vnútorným vylučovaním. Nadobličky sú tvorené z dvoch funkčne odlišných častí, z kôry a drene. Dreňová časť je premenené nervové [[ganglium]], tvoria sa v nej antagonistické hormóny [[adrenalín]] a [[noradrenalín]]. Adrenalín zvyšuje hladinu glukózy v krvi, zrýchľuje činnosť srdca, zužuje cievy, zvyšuje krvný tlak. Noradrenalín ma opačné účinky, tiež sa uplatňuje pri prenose nervového vzruchu ako mediátor. V kôre nadobličiek sa tvoria hormóny zodpovedné za metabolizmus anorganických a organických látok. Sú to napríklad aldosterón zvyšujúci množstvo sodíka a vody v krvi ich spätnou resorpciou z obibličkových kanálikov a kortizón (hydrokortizón alebo kortizol), ktorý zvyšuje odolnosť voči stresu, zrýchlením štiepenia živín. Taktiež zmierňuje zápalové procesy.
'''Nadobličky''' (lat. ''glandulae suprarenales'') sú párové žľazy s vnútorným vylučovaním. tvorené z dvoch funkčne odlišných častí, z kôry a drene.
== Funkcia nadobličiek ==
Dreňová časť je premenené nervové [[ganglium]], tvoria sa v nej antagonistické hormóny [[adrenalín]] a [[noradrenalín]]. Adrenalín zvyšuje hladinu glukózy v krvi, zrýchľuje činnosť srdca, zužuje cievy, zvyšuje krvný tlak. Noradrenalín ma opačné účinky, tiež sa uplatňuje pri prenose nervového vzruchu ako mediátor. V kôre nadobličiek sa tvoria hormóny zodpovedné za metabolizmus anorganických a organických látok. Sú to napríklad aldosterón zvyšujúci množstvo sodíka a vody v krvi ich spätnou resorpciou z obibličkových kanálikov a kortizón (hydrokortizón alebo kortizol), ktorý zvyšuje odolnosť voči stresu, zrýchlením štiepenia živín. Taktiež zmierňuje zápalové procesy.


{{Endokrinný systém}}
{{Endokrinný systém}}

Verzia z 13:00, 12. august 2005

Nadobličky (lat. glandulae suprarenales) sú párové žľazy s vnútorným vylučovaním. Sú tvorené z dvoch funkčne odlišných častí, z kôry a drene.

Funkcia nadobličiek

Dreňová časť je premenené nervové ganglium, tvoria sa v nej antagonistické hormóny adrenalín a noradrenalín. Adrenalín zvyšuje hladinu glukózy v krvi, zrýchľuje činnosť srdca, zužuje cievy, zvyšuje krvný tlak. Noradrenalín ma opačné účinky, tiež sa uplatňuje pri prenose nervového vzruchu ako mediátor. V kôre nadobličiek sa tvoria hormóny zodpovedné za metabolizmus anorganických a organických látok. Sú to napríklad aldosterón zvyšujúci množstvo sodíka a vody v krvi ich spätnou resorpciou z obibličkových kanálikov a kortizón (hydrokortizón alebo kortizol), ktorý zvyšuje odolnosť voči stresu, zrýchlením štiepenia živín. Taktiež zmierňuje zápalové procesy.