Ken Kesey: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sh:Ken Kesey
Riadok 40: Riadok 40:
[[pt:Ken Kesey]]
[[pt:Ken Kesey]]
[[ru:Кизи, Кен]]
[[ru:Кизи, Кен]]
[[sh:Ken Kesey]]
[[sv:Ken Kesey]]
[[sv:Ken Kesey]]
[[tr:Ken Kesey]]
[[tr:Ken Kesey]]

Verzia z 16:19, 1. január 2008

Ken Kesey vlastným menom Kenneth Elton Kesey (* 17. september 1935 – † 10. november 2001) bol americkým spisovateľom, známy hlavne románom Bol som dlho preč (en:One Flew Over the Cuckoo's Nest).

Bol spojivom medzi beatnickou generáciou 50-tých rokov a kultúrou hippies 60-tých rokov 20.storočia.

"I was too young to be a beatnik, and too old to be a hippie," povedal Kasey v roku 1999 v interview s Robertom K. Elderom.

Kenneth Elton Kesey sa narodil 17.septembra 1935 v La Junte v Colorade. Neskôr sa presťahoval s rodinou do Springfieldu v Oregone. Ako šampión vo wrestlingu na strednej skole aj na univerzite, utiekol so svojou stredoškolskou láskou Faye Haxbyovou medzi maturitou a nástupom na Oregonskú univerzitu. Spolu mali tri deti - Jed, Zane a Shannon. Kesey mal ďalšie dieťa, Sunshine, s priateľkou Merry Prankster Carolyn Adams. Kesey navštevoval žurnalistickú fakultu Oregonskej univerzity, kde roku 1957 získal diplom z rečníctva a komunikácie. V roku 1958 mu bolo udelene členstvo v Národnom Spoločenstve Woodrowa Wilsona (Woodrow Wilson National Fellowship). Rok nato absolvoval kreatívny program písania na Stanfordskej univerzite. Práve na Stanforde začal s písaním rukopisu, z ktorého sa neskôr stal román Bol som dlho preč. Na Stanforde, Kesey spolupracoval ako dobrovoľník na štúdii financovanej CIA pod menom Project MKULTRA vo veteránskej nemocnici v Menlo Park. Študoval efekt psychoaktivnych drog, obzvlášť LSD, psilocybínu, meskalínu, kokaínu a DMT. Kesey napísal mnoho detailných správ o jeho pokusoch s drogami, ako počas Projektu MIKULTRA, tak neskôr počas jeho súkromných výskumov, ktoré nasledovali. Tato jeho úloha ho inšpirovala k napísaniu románu Bol som dlho preč v roku 1962. Úspech tejto knihy mu pomohol presťahovať sa do La Hondy v Kalifornii. Často zabával priateľov večierkami, takzvanými "Acid Tests", ktoré zahrňovali hudbu, čierne svetlá, fluoreskujúce farby, impulzy a iné „psychedelicke“ efekty a samozrejme LSD. Tieto večierky boli zaznamenané v niektorých básňach Allena Ginsberga , v diele Toma Wolfa Kyselinový test, takisto ako v Hell´s Angels Huntera S. Thompsona. . V roku 1966 bol kesey zadrzany za drzanie marihuany. Aby zmietol policiu, zinscenoval vlastnu samovrazdu. Potom ho jeho priatel prepasoval do mexika na zadnom sedadle auta. Ked sa neskor vratil do usa, bol zatknuty a na pat mesiacov uvazneny v redwood city. Po prepusteni sa nastahoval spat k rodine do Pleasant Hill v oregone, kde stravil zvysok zivota. V tomto case napisal mnozstvo clankov, knih (hlavne zbierok jeho clankov) a kratkych pribehov. V roku 1984, Keseyho syn Jed, wrestler za Oregonsku univerzitu, zomrel cestou na zapas. Jeho smrt hlboko zasiahla keseyho. Dodnes je nedaleko Pleasant Hill pamatnik na jedovu pamiatku. Jeho posledna dolezita praca bola esej pre Rolling Stone magazine volajuca po mieri po utokoch z 11. septembra 2001. Kesey zomrel 10. novembra 2001 v dosledku operacie rakoviny pecene.


Dielo

Vyhoďme ho z kola von(1962) - román o vzbure jednotlivca proti mašinérii spoločenského systému. Kniha bola v roku 1975 sfilmovaná Milošom Formanom. Román je o robotníkovi menom Randle McMurphy, ktorý se rozhodne predstierať šialenstvo, aby sa dostal z pracovnej farmy a aby ho previezli do štátneho sanatória pre duševne chorých.

Tak mi niekedy napadá - dva roky po prvom románe vyšiel Keseymu v roku 1964 román druhý - Tak mi niekedy napadá. Objavuje sa v ňom opäť téma romantického superhrdinu - Kesey príbeh zasadil do svojho rodného kraja, do štátu Oregon, a s talentom skvelého fabulátora predkladá osudy svojráznej drevorubačskej rodiny Stamperovcov, v ktorej sa chce každý presadiť po svojom. Sám Kesey prehlasoval, že tak dobrú knihu ako túto už nikdy nenapíše.

Bol dom dlho preč - čitatelia si Keseyho román asi navždy pamätajú vďaka vynikajúcemu filmu Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom. Príbehom autor výrazne inovoval typickú situáciu modernej americkej prózy, v ktorej je hrdina síce zabitý, ale zostáva neporazený. Rozprávač, psychická obeť druhej svetovej vojny, Poloindián Broom Bromden rekapituluje posledné mesiace svojho dlhodobého pobytu na psychiatrickej klinike v Oregone. Spomína na tridsaťpäťročného tuláka a hazardného hráča McMurphyho, ktorý sa na kliniku dostal pre výtržnosti. Svojou živelnosťou a chuťou žiť McMurphy (vo filme Jack Nicholson) rozvracia zabehnutý chod inštitúcie.

Skrinka s démonom - kniha je voľným kompilátom na sebe voľne nadväzujúcích poviedok, básní, denníkových poznámok a rozhovorov, ktorých témou sú väčšinou 60.roky a to, čo z nich ostalo. Začína Keseyovým prepustením z väzenia, pokračuje popisom cesty do Mexika, životom na vlastnej dobytkárskej farme. Kniha končí vyliečením udalosti, ktorou končí aj celá jedna generácia - smrťou Johna Lennona.