XHTML: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
KT-Bot (diskusia | príspevky)
d -fair use image
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:W3C valid XHTML 1.0 icon.png|frame|right|W3C ponúka túto ikonu na umiestnenie na webstránky, ktoré prejdú [http://validator.w3.org/ validátorom W3C značiek].]]

'''Rozšíriteľný hypertextový značkový jazyk''' ('''Extensible Hypertext Markup Language'''; '''XHTML''') je značkový jazyk (markup language) podobný [[HTML]], ale s prísnejšou syntaxou.
'''Rozšíriteľný hypertextový značkový jazyk''' ('''Extensible Hypertext Markup Language'''; '''XHTML''') je značkový jazyk (markup language) podobný [[HTML]], ale s prísnejšou syntaxou.
Zatiaľ čo HTML je aplikáciou [[SGML]], veľmi pružného značkového jazyka, XHTML je aplikáciou [[XML]], obmedzenej podmnožiny SGML.
Zatiaľ čo HTML je aplikáciou [[SGML]], veľmi pružného značkového jazyka, XHTML je aplikáciou [[XML]], obmedzenej podmnožiny SGML.

Verzia z 13:53, 20. január 2008

Rozšíriteľný hypertextový značkový jazyk (Extensible Hypertext Markup Language; XHTML) je značkový jazyk (markup language) podobný HTML, ale s prísnejšou syntaxou. Zatiaľ čo HTML je aplikáciou SGML, veľmi pružného značkového jazyka, XHTML je aplikáciou XML, obmedzenej podmnožiny SGML. XHTML 1.0 sa stalo odporúčaním W3C 26. januára 2000.

Výhody jazyka XHTML

  • Dokumenty XHTML sú súčasne dokumentami XML. Takže môžu byť zobrazované, upravované a validované nielen prehliadačmi a WYSIWYG editormi ale tiež XML nástrojmi.
  • XHTML dokumenty môžu byť vytvorené rovnako ako predtým s existujúcimi editormi s podporou HTML 4 a tiež v nových editoroch, ktoré podporujú jazyk XHTML priamo.
  • Dokumenty XHTML môžu využívať aplikácie (napr. skripty, applety), ktoré pracujú s HTML objektovým modelom dokumentu alebo XML objektovým modelom dokumentu DOM.

Výhody prechodu na jazyk XHTML

  • Vývojári dokumentov a editory neustále objavujú nové spôsoby vyjadrenia svojich myšlienok prostredníctvom nových značiek. V XML je pomerne jednoduché pridať nové značky alebo ich atribúty. Rodina XHTML je navrhnutá tak aby prijatie takýchto rozšírení bolo možné prostredníctvom XHTML modulov. Tieto moduly umožnia použitie súčasných i nových vlastností pri vytváraní dokumentov.
  • Stále je objavujú nové možnosti prístupu k Internetu. Jazyk XHTML bol navrhnutý s ohľadom na kompatibilitu všetkých možných editorov a prehliadačov. Vďaka novým mechanizmom profilácie dokumentov budú servery a proxy servery schopné rýchlejšie a lepšie spracovať obsah dokumentu. Vďaka štandardizácii bude možné vytvoriť dokument podľa XHTML, ktorý bude použiteľný vo všetkých editoroch a prehliadačoch.

Rozdiely medzi HTML a XHTML

Jazyk XHTML je oproti jazyku HTML jednoduchší. Sú odstránené niektoré atribúty prvkov, ktoré upravovali vzhľad rozmery a pozíciu týchto prvkov. Tieto vlastnosti boli nahradené pravidlami jazyka CSS. Jednotlivé prvky, ktoré spolu tematicky súvisia boli v jazyku XHTML 1.1 zaradené do modulov. Bola pridaná možnosť rozšíriť XHTML 1.1 o jazyk MathML 2.0.

Budúcnosť jazyka XHTML

V súčasnosti sa pracuje na jazyku XHTML 2. Hlavnými rozdielmi je odstránenie všetkých atribútov upravujúcich vzhľad rozmery a pozíciu prvkov jazyka. Jednotlivé moduly jazyka budú vyvíjané samostatne. Niektoré z nich sú už dokonca štandardizované (XFoms, XLink, XPoint).

Rozdiely v zápise medzi HTML a XHTML

Keďže XHTML je implementáciou XML, oproti HTML má niektoré dodatočné požiadavky, ktoré zjednodušujú jeho parsovanie a uľahčuje zapamätanie pravidiel človekom.

Značky musia byť písané malými písmenami.

Párové značky musia byť ukončené. (Značka "option" sa v XHTML považuje za párovú.)

HTML:
<p>Toto je odsek.
<tr><td>Prvá bunka<td>Druhá bunka
<option>Možnosť 1
XHTML:
<p>Toto je odstavec.</p>
<tr><td>Prvá bunka</td><td>Druhá bunka</td></tr>
<option>Možnosť 1</option>

Nepárové značky musia obsahovať koncovú lomku.

HTML:
<br>
<input type="text" name="text1">
XHTML:
<br />
<input type="text" name="text1" />

Vlastnosti musia byť uvedené v úvodzovkách alebo apostrofoch.

HTML:
<td colspan=3>
XHTML:
<td colspan="3">

Vlastnosti musia mať vždy uvedenú hodnotu.

HTML:
<textarea readonly>Nejaký text</textarea>
XHTML:
<textarea readonly="readonly">Nejaký text</textarea>

Prvok "img" musí mať určenú vlastnosť "alt".

HTML:
<img src="obrazok.png">
XHTML:
<img src="obrazok.png" alt="" />

Párové tagy sa nesmú krížiť.

HTML:
<p><a href="blabla.html">Text v odstavci.</p></a>
XHTML:
<p><a href="blabla.html">Text v odstavci.</a></p>

Zdroje