Osobný automobil: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robzle (diskusia | príspevky)
d k
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Osobný automobil''' alebo '''osobné motorové vozidlo''' alebo hovorovo '''osobné auto''' je automobil kategórie [[M1]], čiže [[motorové vozidlo]] najmenej so štyrmi kolesami určené určené na prepravu sediacich osôb a ich batožín, ktoré má najviac deväť miest na sedenie, vrátane miesta pre vodiča, a celkovú hmotnosť neprevyšujúcu 3,5 t, a ktorého priestor na batožiny nie je väčší ako priestor na prepravu osôb (pozri Vyhláška 116/1997 Z.z.; Zákon o DPH; Smernica Rady 70/156/EHS; zákon 725/2004 Z.z.).
'''Osobný automobil''' je najrozšírenejší, najpoužívanejší a najdostupnejší typ [[automobil]]u. Tieto automobily sa rozdeľujú podľa mnohých kritérií do skupín, napríklad podľa tvaru [[karoséria|karosérie]] , podľa typu [[motor|motora]], pohonu alebo paliva. Väčšina svetových automobiliek vyrába práve osobné automobily. Medzi najväčšie automobilky patrí napríklad japonská [[Toyota]], americký [[General Motors]] alebo nemecký [[Volkswagen]].
Je to najrozšírenejší typ [[automobil]]u. Tieto automobily sa rozdeľujú podľa mnohých kritérií do skupín, napríklad podľa tvaru [[karoséria|karosérie]] , podľa typu [[motor|motora]], pohonu alebo paliva. Väčšina svetových automobiliek vyrába práve osobné automobily. Medzi najväčšie automobilky patrí napríklad japonská [[Toyota]], americký [[General Motors]] alebo nemecký [[Volkswagen]].


{{Výhonok}}
{{Výhonok}}


[[Kategória:Autá]]
[[Kategória:Autá]]
[[de:Personenkraftwagen]]

Verzia z 22:16, 30. január 2008

Osobný automobil alebo osobné motorové vozidlo alebo hovorovo osobné auto je automobil kategórie M1, čiže motorové vozidlo najmenej so štyrmi kolesami určené určené na prepravu sediacich osôb a ich batožín, ktoré má najviac deväť miest na sedenie, vrátane miesta pre vodiča, a celkovú hmotnosť neprevyšujúcu 3,5 t, a ktorého priestor na batožiny nie je väčší ako priestor na prepravu osôb (pozri Vyhláška 116/1997 Z.z.; Zákon o DPH; Smernica Rady 70/156/EHS; zákon 725/2004 Z.z.).

Je to najrozšírenejší typ automobilu. Tieto automobily sa rozdeľujú podľa mnohých kritérií do skupín, napríklad podľa tvaru karosérie , podľa typu motora, pohonu alebo paliva. Väčšina svetových automobiliek vyrába práve osobné automobily. Medzi najväčšie automobilky patrí napríklad japonská Toyota, americký General Motors alebo nemecký Volkswagen.