Oracle Corporation: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d rekat.
Cenova politika
Riadok 14: Riadok 14:
* JD Edwards EnterpriseOne
* JD Edwards EnterpriseOne
* JD Edwards World
* JD Edwards World

===Cenová politika===

Oracle Corporation ponúka časovú licenciu pre všetky svoje produkty. Základom je cenový zoznam pre časové licencie na špecifických percentuálônych sadzbách z trvalej licencie.<ref>See the published [http://www.oracle.com/corporate/pricing/technology-price-list.pdf price list].</ref> Enterprise edícia [[As of 2006|z marca 2006]] je jedna z najprepracovanejších databáz od Oraclu. Štandartná edícia je lacnejšia: beží na viac ako 4 procesoroch ale zahŕňa menšie možnosti ako Enterprise edícia - postráda vlastné paralelizácie atď. ale stále zostáva celkom vhodnou pre pre stredne zložité aplikácie. Štandartná ONE edícia sa predáva ešte lacnejšie, ale je limitovaná dvomi procesormi. Štandartná edícia ONE sa predáva v základe s minimálne piatimi užívateľmi. Firma Oracle obvykle predáva licencie s 22% navýšením za podporu a uprgrady ( prístup na MetaLink - oficiálna stránka na podporu produktov Oracle ) ktoré zákazník potrebuje na obnovu.
Oracle Express edícia ( Oracle XE ), dodatok k rodine databázových produktov od Oracle ( beta verzia zrealizovaná v roku 2005 , produkčná ( predajná ) verzia zrealizovaná vo februári 2006 ), ponáka free verziu Oracle RDBMS, ale jedna je obmedzená na 4GB užívateľských dát a 1GB RAM. XE nebude používať viac ako jeden CPU a nedostatok internej [[Java virtual machine|JVM]].
Keďže počítače pod ktorými chodí Oracle často majú 8 a viac procesorov, cena softwareu sa môže vyšplhať na viac státisíce dolárov. [[Celková cena]] to však môže presiahnuť, pretože databázy Oraclu obvykle vyžadujú skúsených a trénovaných databázových administrátorov pre vhodné spravovanie. Kvôli veľkému inštalačnému základu produktov a dostupných tréningových kurzov, je špecialistov na oracle viac ako odborníkov na menej používané databázy. Oracle frekventovane poskytuje špeciálne tréningy pre databázových administrátorov.
Pre Linux má Oracle certifikovanú konfiguráciu pre viac komerčné [[[distribúcie Linuxu]] ( [[RedHat Enterprise Linux 3 a 4, SuSe SLES8 a 9]], [[Asianux]] ) ktoré stoja v rozmedzí od pár stovák dolárov do pár tisíc dolárov za rok ( závisí od architektúre procesora a od zakúpeného balíčka podpory ). Dá sa vyhnúť plateniu za tieto distribúcie pouyitím free alternatív ako nejaké Red Hat Enterprise Linux klony ( ako [[CentOs]] alebo [[White Box Linux]]). Oracle tiež spoľahlivo beží na nepodporovaných distribúciách.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 11:09, 15. február 2008

Sídlo spoločnosti.

Oracle Corporation je jedna z najväčších spoločností, ktoré vyvíjajú relačné databázy, nástroje pre vývoj a správu databáz či customer relationship management (CRM) systémy.

Spoločnosť založili Lawrence J. Ellison, Robert N. Miner a Edward Oates v roku 1977 pod prvým názvom SDL (Software Development Laboratory). Názov Oracle získala až neskôr podľa projektu, ktorý firma SDL robila na objednávku CIA. V roku 2005 spoločnosť zamestnávala 50 000 ľudí. Má zastúpenie v 145 štátoch.

Prehľad produktov spoločnosti

  • databázový systém Oracle
  • Oracle Fusion Middleware
  • Oracle Enterprise Manager
  • Oracle Secure Enterprise Search
  • Oracle eBusiness Suite
  • PeopleSoft Enterprise
  • Siebel
  • JD Edwards EnterpriseOne
  • JD Edwards World

Cenová politika

Oracle Corporation ponúka časovú licenciu pre všetky svoje produkty. Základom je cenový zoznam pre časové licencie na špecifických percentuálônych sadzbách z trvalej licencie.[1] Enterprise edícia z marca 2006 je jedna z najprepracovanejších databáz od Oraclu. Štandartná edícia je lacnejšia: beží na viac ako 4 procesoroch ale zahŕňa menšie možnosti ako Enterprise edícia - postráda vlastné paralelizácie atď. ale stále zostáva celkom vhodnou pre pre stredne zložité aplikácie. Štandartná ONE edícia sa predáva ešte lacnejšie, ale je limitovaná dvomi procesormi. Štandartná edícia ONE sa predáva v základe s minimálne piatimi užívateľmi. Firma Oracle obvykle predáva licencie s 22% navýšením za podporu a uprgrady ( prístup na MetaLink - oficiálna stránka na podporu produktov Oracle ) ktoré zákazník potrebuje na obnovu. Oracle Express edícia ( Oracle XE ), dodatok k rodine databázových produktov od Oracle ( beta verzia zrealizovaná v roku 2005 , produkčná ( predajná ) verzia zrealizovaná vo februári 2006 ), ponáka free verziu Oracle RDBMS, ale jedna je obmedzená na 4GB užívateľských dát a 1GB RAM. XE nebude používať viac ako jeden CPU a nedostatok internej JVM. Keďže počítače pod ktorými chodí Oracle často majú 8 a viac procesorov, cena softwareu sa môže vyšplhať na viac státisíce dolárov. Celková cena to však môže presiahnuť, pretože databázy Oraclu obvykle vyžadujú skúsených a trénovaných databázových administrátorov pre vhodné spravovanie. Kvôli veľkému inštalačnému základu produktov a dostupných tréningových kurzov, je špecialistov na oracle viac ako odborníkov na menej používané databázy. Oracle frekventovane poskytuje špeciálne tréningy pre databázových administrátorov.

Pre Linux má Oracle certifikovanú konfiguráciu pre viac komerčné [[[distribúcie Linuxu]] ( RedHat Enterprise Linux 3 a 4, SuSe SLES8 a 9, Asianux ) ktoré stoja v rozmedzí od pár stovák dolárov do pár tisíc dolárov za rok ( závisí od architektúre procesora a od zakúpeného balíčka podpory ). Dá sa vyhnúť plateniu za tieto distribúcie pouyitím free alternatív ako nejaké Red Hat Enterprise Linux klony ( ako CentOs alebo White Box Linux). Oracle tiež spoľahlivo beží na nepodporovaných distribúciách.

Externé odkazy

  1. See the published price list.