Letún: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Stanono (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Pegas (diskusia | príspevky)
radikálne prepísané: správne je letúň (slovníky bude treba opraviť), systémy presunuté pod lietadlo
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Ethnic.ba.b737.ndebele.arp.jpg|right|thumb|Boeing 737]]
[[Obrázok:Ethnic.ba.b737.ndebele.arp.jpg|right|thumb|Boeing 737]]


'''Letúň''' --- v slovenskom leteckom jazyku bežne nepoužívaný pojem (na rozdiel od českého jazyka). Etymologicky ide o poslovenčený český ekvivalent "letoun", a nemá skoro nič spoločné so starším slovom "letún", ktoré sa vyskytuje v slovenských netechnických slovníkoch (viď [http://slovnik.juls.savba.sk/?w=let%C3%BAn&s=exact&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=peciar&d=hssjV&d=obce&d=priezviska&ie=utf-8&oe=utf-8 slovnik.juls.savba.sk]). Okrem odlišného pôvodu, slovo "letúň" lepšie zodpovedá odlišnostiam v stavbe slovenských a českých ekvivalentov (ako napr. ťahúň - tahoun) než slovo "letún". Používa sa hlavne v legislatíve a učebniciach, pri potrebe odlíšiť jednotlivé druhy lietadiel.
'''Letún''' je motorové [[lietadlo]] ťažšie ako vzduch pri ktorom vztlak potrebný na let vyvolávajú [[aerodynamická sila|aerodynamické sily]] na nosných plochách, v danej konfigurácii nepohyblivých oproti lietadlu <ref>Beňo, L.: Lietadlá, Alfa, Bratislava, 1988</ref>. Patria sem aj letúny s meniteľnou geometriou krídel, pretože pohyb krídla sa nekoná na vyvolanie vztlaku.


Pojem letúň je definovaný kvôli potrebe ekvivalentu anglického pojmu "aeroplane" ("airplane") a českého pojmu "letoun". To znamená, že letúň je motorové [[lietadlo]] ťažšie ako vzduch (aerodyn) pri ktorom sa [[aerodynamické sily|aerodynamické sily]] potrebné na prekonanie tiaže počas letu vyvodzujú na nepohyblivých nosných plochách. Nosné plochy môžu mať určitý rozsah pohybu voči ostatným častiam lietadla, ktorý však neslúži na vyvodenie spomenutých aerodynamických síl, ale na zabezpečenie iných funkcií, napr. zmena konfigurácie pri lietadlách s meniteľnou šípovitosťou, alebo posun ťažiska pri lietadlách riadených ťažiskom (bezmotorové a motorové závesné klzáky). Voľnosť pohybu nosnej plochy môže byť zapríčinená aj pružnosťou konštrukcie (lietadlá s veľkou štíhlosťou krídla, závesné klzáky s pružným poťahom).
Vztlak vyvolaný počas letu je niekoľkonásobne väčší ako odpor, vďaka čomu je prevádzka letúnov relatívne ekonomická. Zároveň môžu letúny lietať rýchlosťami mimo dosahu iných lietadiel a majú dostatočne veľkú prepravnú kapacitu.

Pretože vďaka nepohyblivým nosným plochám nie na vyvodenie vztlaku potrebná mechanická práca, ekonomika prevádzky môže byť veľmi vysoká (na rozdiel od vrtuľníkov), a závisí iba na veľkosti odporu (v praxi sa hodnotí pomerom vztlaku a odporu - aerodynamickou jemnosťou, alebo kĺzavosťou).


==Systémy letúna==
* '''[[Drak lietadla|drak]]''' – tvorí základnú konštrukciu obsahujúcu:
** nosnú sústavu
** trup
** chvostové plochy
** riadenie
** pristávacie zariadenie
* '''[[Hnacia jednotka lietadla|hnacia jednotka]]'''
* '''[[Avionika|avionika]]'''


==Referencie==
==Referencie==
* <references />
* <references />
* Nedelka, M. et al. Slovenský letecký slovník terminologický a výkladový. Magnet-Press. 1998. ISBN 8096807307
* Gunston, B. The Cambridge Aerospace Dictionary. Cambridge University Press. 2004. ISBN 0521841402
* Beňo, L.: Lietadlá, Alfa, Bratislava, 1988


[[Kategória:Lietadlá]]
[[Kategória:Lietadlá]]

Verzia z 21:45, 14. marec 2008

Boeing 737

Letúň --- v slovenskom leteckom jazyku bežne nepoužívaný pojem (na rozdiel od českého jazyka). Etymologicky ide o poslovenčený český ekvivalent "letoun", a nemá skoro nič spoločné so starším slovom "letún", ktoré sa vyskytuje v slovenských netechnických slovníkoch (viď slovnik.juls.savba.sk). Okrem odlišného pôvodu, slovo "letúň" lepšie zodpovedá odlišnostiam v stavbe slovenských a českých ekvivalentov (ako napr. ťahúň - tahoun) než slovo "letún". Používa sa hlavne v legislatíve a učebniciach, pri potrebe odlíšiť jednotlivé druhy lietadiel.

Pojem letúň je definovaný kvôli potrebe ekvivalentu anglického pojmu "aeroplane" ("airplane") a českého pojmu "letoun". To znamená, že letúň je motorové lietadlo ťažšie ako vzduch (aerodyn) pri ktorom sa aerodynamické sily potrebné na prekonanie tiaže počas letu vyvodzujú na nepohyblivých nosných plochách. Nosné plochy môžu mať určitý rozsah pohybu voči ostatným častiam lietadla, ktorý však neslúži na vyvodenie spomenutých aerodynamických síl, ale na zabezpečenie iných funkcií, napr. zmena konfigurácie pri lietadlách s meniteľnou šípovitosťou, alebo posun ťažiska pri lietadlách riadených ťažiskom (bezmotorové a motorové závesné klzáky). Voľnosť pohybu nosnej plochy môže byť zapríčinená aj pružnosťou konštrukcie (lietadlá s veľkou štíhlosťou krídla, závesné klzáky s pružným poťahom).

Pretože vďaka nepohyblivým nosným plochám nie na vyvodenie vztlaku potrebná mechanická práca, ekonomika prevádzky môže byť veľmi vysoká (na rozdiel od vrtuľníkov), a závisí iba na veľkosti odporu (v praxi sa hodnotí pomerom vztlaku a odporu - aerodynamickou jemnosťou, alebo kĺzavosťou).


Referencie

  • Nedelka, M. et al. Slovenský letecký slovník terminologický a výkladový. Magnet-Press. 1998. ISBN 8096807307
  • Gunston, B. The Cambridge Aerospace Dictionary. Cambridge University Press. 2004. ISBN 0521841402
  • Beňo, L.: Lietadlá, Alfa, Bratislava, 1988