Ulug-beg: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Peko (diskusia | príspevky)
d wikilinky, kat.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ulug-beg''' alebo '''Ulugbek''' (doslova "veľký vládca"), vlastným menom '''Mírzá Mohammad Táregh bin Šáhroch (Ulugh Beg)''' či '''Muhammad Taragaj''' (*[[22. marec]] [[1394]] - †[[27. október]] [[1449]]) bol [[Tamerlán]]ov vnuk, uzbecký matematik a astronóm, od roku [[1409]] vládca [[Samarkand]]u, od roku [[1447]] vládca rozsiahlej ríše.
'''Ulug-beg''' alebo '''Ulugbek''' (doslova "veľký vládca"), vlastným menom '''Mírzá Mohammad Táregh bin Šáhroch (Ulugh Beg)''' či '''Muhammad Taragaj''' (*[[22. marec]] [[1394]] - †[[27. október]] [[1449]]) bol [[Tamerlán]]ov vnuk, uzbecký matematik a astronóm, od roku [[1409]] vládca [[Samarkand]]u, od roku [[1447]] vládca rozsiahlej ríše. Zomrel v roku [[1449]] (bol zavraždený vlastným synom).


Významne sa zaslúžil o rozvoj vedy a výskumu v 15.storočí. V meste [[Samarkand]] založil observatórium, ktorého sextant mal polomer vyše 40 metrov. Zachovali sa výpočty polôh 1018 hviezd, ktoré boli najpresnejšie až do zavedenia optických prístrojov.
Významne sa zaslúžil o rozvoj vedy a výskumu v [[15. storočie|15. storočí]]. V meste [[Samarkand]] založil observatórium, ktorého sextant mal polomer vyše 40 metrov. Zachovali sa výpočty polôh 1018 hviezd, ktoré boli najpresnejšie až do zavedenia optických prístrojov. V tomto období bola v Samarkande založená aj univerzita, prichádzali sem vedci a učenci.
V tomto období bola založená aj univerzita, prichádzali sem vedci a učenci.


Pripisuje sa mu výrok: "''Ríše sa rozpadnú, náboženstvá pominú ako hmla, len veda žije a je večná.''"
Pripisuje sa mu výrok: "''Ríše sa rozpadnú, náboženstvá pominú ako hmla, len veda žije a je večná.''"


[[Kategória:Uzbecké osobnosti]]
[[Kategória:Narodenia v 1394]]
[[Kategória:Úmrtia v 1449]]
[[Kategória:Vládcovia Perzie]]
[[Kategória:Perzskí astronómovia]]
[[Kategória:Stredovekí astronómovia]]

[[az:Uluq Bəy]]
[[bn:উলুগ বেগ]]
[[bg:Улуг Бег]]
[[cs:Ulugbek]]
[[de:Ulug Beg]]
[[en:Ulugh Beg]]
[[en:Ulugh Beg]]
[[es:Ulugh Beg]]
[[fa:الغ‌بیگ]]
[[fr:Ulugh Beg]]
[[it:Ulu Beg]]
[[kk:Ұлықбек]]
[[nl:Ulug Bey]]
[[ja:ウルグ・ベク]]
[[uz:Mirzo Ulugʻbek]]
[[pl:Uług Beg]]
[[ru:Улугбек]]
[[sl:Ulug-beg]]
[[sv:Ulug Bek]]
[[tr:Uluğ Bey]]
[[ur:الغ بیگ]]

Verzia z 01:45, 30. apríl 2008

Ulug-beg alebo Ulugbek (doslova "veľký vládca"), vlastným menom Mírzá Mohammad Táregh bin Šáhroch (Ulugh Beg) či Muhammad Taragaj (*22. marec 1394 - †27. október 1449) bol Tamerlánov vnuk, uzbecký matematik a astronóm, od roku 1409 vládca Samarkandu, od roku 1447 vládca rozsiahlej ríše. Zomrel v roku 1449 (bol zavraždený vlastným synom).

Významne sa zaslúžil o rozvoj vedy a výskumu v 15. storočí. V meste Samarkand založil observatórium, ktorého sextant mal polomer vyše 40 metrov. Zachovali sa výpočty polôh 1018 hviezd, ktoré boli najpresnejšie až do zavedenia optických prístrojov. V tomto období bola v Samarkande založená aj univerzita, prichádzali sem vedci a učenci.

Pripisuje sa mu výrok: "Ríše sa rozpadnú, náboženstvá pominú ako hmla, len veda žije a je večná."