Gravírovanie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Gravírovanie''' (z nem. gravieren < fr. graver < stredná dolná nemčina graven = kopať) alebo '''rytie''' alebo '''vyrývanie''' je vytváranie nezmazateľných stôp (rýh či priehlbín) v tvare obrazu, znaku, ozdoby či písma v tuhom materiáli.
'''Gravírovanie''' (z nem. gravieren < fr. graver < stredná dolná nemčina graven = kopať) alebo '''rytie''' alebo '''vyrývanie''' alebo zastarane '''gravúra''' je vytváranie nezmazateľných stôp (rýh, priehlbín či vypuklého reliéfu) v tvare obrazu, znaku, ozdoby či písma na povrchu tuhého materiálu. Ako '''gravírovanie''' alebo zastarane '''gravúra''' sa označuje aj výsledok tejto činnosti. Osoba venujúca sa (ručnému) gravírovaniu sa nazýva '''rytec'''. Umelecké gravírovanie do drahého kameňa, skla alebo kovu sa nazýva aj [[glyptika]].


[[Kategória:Gravírovanie]]
[[Kategória:Gravírovanie]]

Verzia z 22:29, 9. máj 2008

Gravírovanie (z nem. gravieren < fr. graver < stredná dolná nemčina graven = kopať) alebo rytie alebo vyrývanie alebo zastarane gravúra je vytváranie nezmazateľných stôp (rýh, priehlbín či vypuklého reliéfu) v tvare obrazu, znaku, ozdoby či písma na povrchu tuhého materiálu. Ako gravírovanie alebo zastarane gravúra sa označuje aj výsledok tejto činnosti. Osoba venujúca sa (ručnému) gravírovaniu sa nazýva rytec. Umelecké gravírovanie do drahého kameňa, skla alebo kovu sa nazýva aj glyptika.