Franz von Suppé: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
AtonX (diskusia | príspevky)
Die -> Das
Lehar (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 13: Riadok 13:
[[Kategória:Narodenia v 1819|Suppe, Franz von]]
[[Kategória:Narodenia v 1819|Suppe, Franz von]]
[[Kategória:Úmrtia v 1895|Suppe, Franz von]]
[[Kategória:Úmrtia v 1895|Suppe, Franz von]]
[[Kategória:Operetní skladatelia|Suppé, Franz von]]





Verzia z 08:38, 5. október 2005

Franz von Suppé

Franz von Suppé (* 18. apríl 1819, Split - † 21. máj 1895, Viedeň) bol operetný skladateľ a zakladateľ Viedenskej operety.

Pôvodným menom Francesco Ezechielle Ermenegildo de Suppé-Demelli. Pochádzal z pôvodom belgickej rodiny, ktorá sa presťahovala najprv do talianskeho mesta Cremona a neskôr do Splitu, kde sa jeho otec stal okresným komisárom. Jeho matka bola z česko-poľskej rodiny. Mladosť prežil v Zadare, kde začal aj komponovať. Potom sa presťahoval do Padovy, kde mal pôvodne študovať právo, ale jeho viac priťahovalo štúdium hudby.

Do Viedne sa dostal v roku 1835, keď mu zomrel otec. V roku 1840 ho riaditeľ divadla Josephstädter Theather zamestnal ako dirigenta. Jeho prvé komické hudobné dielo Jung lustig, im Alter traurig, uvedené v tomto divadle sa nestretlo s úspechom. Ako dirigent sa však skvele osvedčil, keď v roku 1842 dirigoval operu Nápoj lásky od Gaetana Donizettiho, s ktorým ho viazal vzdialený príbuzenský vzťah. Donizettiho nadaný mladík zaujal, spriatelil sa s ním a ochotne mu pomohol v jeho kariére svojimi radami, skúsenosťami, ale aj svojím osobným vplyvom.

V revolučnom roku 1848 skomponoval hymnickú pieseň Das ist mein Österreich, ktorá sa stala druhou hymnou Rakúska. Po príchode Offenbachových operiet do Viedne, Suppé vycítil nové možnosti diel skladajúcich sa z príjemných melódií, rýchlych rytmov, spevu, tanca a istej ľahkosti.

24. novembra 1860 mala premiéru jeho prvá opereta Dievčenská škola (Das Pensionat), ktorá už zaznamenala istý úspech. Rozhodný úspech však dosiahol Suppé až v roku 1865, svojou operetou Krásna Galatea (nem. Die schöne Galathée), ktorá mala premiéru 9. septembra. Z ďalších autorových operiet sú najvýznamnejšie Fatinitza (1876) a Boccaccio (1879), preslávila sa tiež predohra k operete Ľahká kavaléria.